Kultura

KARADAGLIĆ: Upoznaćemo publiku s onim čime se mi bavimo

Miloš je zaista divan domaćin, a to znam jer veoma dugo nastupam s njim. Čini sve da se njegovi gosti osjećaju dobrodošlim i zaista posebnim. Ničega ne plaši - ni kada stupi na scenu, pa se i ja tada osjećam sigurnijom, kazala je za Portal Analitika svjetski poznata akordionistkinja Ksenija Sidorova.
KARADAGLIĆ: Upoznaćemo publiku s onim čime se mi bavimo
Portal AnalitikaIzvor

Ona će sa našim proslavljenim gitaristom i klarinetistom Anderasom Otenzamerom nastupiti sjutra u kompleksu Luštica Bay, a dan kasnije na Ljetnjoj sceni u Kotoru u okviru programa KotorArt Don Brankovih dana muzike.

- To i jeste razlika kada svirate s prijateljima, bliskim prijateljima. Osjećate se opušteno, prijatno. I tada domaćini gosti zaista ne brinu ni o čemu. No, da sačekamo sjutra prvi koncert pa ćemo onda saznati nešto više - dodao je Otenzamer.

Nakon ranije održanih resitala i nastupa sa orkestrom, Miloš Karadaglić ove godine ima posebnu ulogu na kotorskom festivalu. Naime, on je ekskluzivni domaćin koji pred crnogorsku publiku dovodi svoje poznate kolege. Sa njima će prirediti koncerte pod nazivom „Miloš poziva“, kojima se, pored ostalog, nastavlja niz kulturnih događaja koje KotorArt priređuje u saradnji sa kompanijom Luštica Bay.

- Prvi koncert biće održan u novom turističkom centru, sakrivenom u spektakularnom pejzažu crnogorske obale koja će ovom prilikom poslužiti i kao nesvakidašnja scenografija. U inspirativnom ambijentu kompleksa Luštica Bay publika će imati priliku da uživa u širokom repertoaru - podsjetila je Dragana Bećirović u ime kompanije Luštica Bay.

Portparol KotorArta Milo Radonjić dodao je kako je za 15 godina festivala, inoviran koncept Don Brankovih dana muzike.

- Karadaglić, inače čest gost ovog programa, ove godine je ekskluzivni domaćin. Svjetski poznati umjetnik dobio je priliku da po svom izboru ugosti svjetski priznate soliste, te da sa njima osmisli zajedničke nastupe za crnogorsku publiku - istakao je on.

Karadaglić je, pak, rekao da je već bio u prilici da posjeti Luštica Bay prije nekoliko godina, no da ga je sadašnji izgleda impresionirao.

- Nadam se da će se saradnja sa KotorArtom nastaviti, jer ovo postaje pravo mjesto za muziku, za umjetnost. Publiku na naša dva koncerta provešćemo kroz različitu muziku, ali ćemo ih i pričom upoznati s onim čime se mi bavimo - naveo je on.

Sidorova i Otenzamer nedavno su Milošem nastupili na jednom, kako su rekli, malom festivalu u Ferbiru u Švajcarskoj. Kako u nedjelju nastupaju na još jednom „malom festivalu“ - KotorArt Don Brankovim danima muzike, bila je to prilika da ih pitamo da li više vole da nastupate na takvim, ili na velikim festivalima, sa brojnom publikom i mnogo učesnika.

- Veoma su mi dragi mali festivali, jer i sam sam osnovao festival u Ferbiru. Znam tačno kako se njime rukovodi i organizuje. I ti mali festivali pokrivaju potpuno drugi aspekt, jer su intimniji. Na njima je sve drugačije u poređenju s velikim festivalima. Znate svakog člana organizacionog tima, svakog izvođača, svaku lokaciju i scenu. Svi ste okrenuti jedni drugima i ta veza je, prirodno, mnogo jača. Njegova veličina nije nužno ista kao i značaj koji on ima u određenom regionu. Upravo je KotorArt veoma bitan festival za Crnu Goru, a pretpostavljam da ostavlja značajan trag na kulturnoj sceni. Dakle, suditi o jednom festivalu samo na osnovu njegove veličine nije nikada dobar izbor - kazao je Otenzamer za Portal Analitika.

Sidorova je veoma uzbuđena zbog toga što je prvi put u Crnoj Gori.

- I sama dolazim iz jedne male zemlje, iz Letonije, ali mi je sve ovo veoma blisko zbog te sloveneske veze, pa se i ovdje nekako osjećam kao kod kuće. Naravno, i zbog toga što sam ovdje kod Miloša, s kojim se znam već osam godina, tačnije od prve sedmice kada sam stigla u London. Uopšte, kako su nas dočekali u Crnoj Gori do sada je zaista divno, pa se nadam da će tako biti i na koncertima - rekla je ona, te dodala kako je Luštica Bay, gdje će sjutra nastupati, „zaista eksluzivna lokacija“.

- Pripremili smo za ovo gostovanje poseban program, jedinstven tim prije što se naša tri instrumenta - gitara, klarinet i harmonika - veoma rijetko čuju zajedno na sceni. No, gitara doživljava, na neki način, svoju renesansu ovih dana. Isto se događa i sa harmonikom, a ta dva instrumenta su u ovom regionu veoma poznata u narodnoj muzici. Znate i samim - kolo i slična muzika koja se piše za harmoniku. Konačno, drago nam je što na sceni imamo Otenzamera - nekoga ko nije iz naših krajeva, ko je pohađao „pravu klasičnu muzičku školu“ - osmjehom je zaključila Sidorova.

K.J.

Portal Analitika