Politika

Vujović: Gospodine Lazoviću, da li garantujete da će država postati vlasnik akcija A2A?

Potpredsjendik Vlade Milorad Vujovć uputio je odgovor potpredsjedniku Vujici Lazoviću povodom dopisa sadržnog akta.
Vujović: Gospodine Lazoviću, da li garantujete da će država postati vlasnik akcija A2A?
Portal AnalitikaIzvor

Pismo prenosimo bez redakcijskih intervencija:

Poštovani potpredsjedniče Lazoviću,

U vezi Vašeg dopisa sadržanog u aktu broj 04 – 3086 od 26. jula 2016. godine, a koji sam dobio u kasnim popodnevnim satima, obavještavam Vas sledeće:

1. Na prvom zajedničkom sastanku koji je održan u utorak 12. jula, a čiji zaključci, koje ste Vi formulisali, su nam dostavljeni dana 17. jula, predvidjeli su tri opcije sa različitim rješenjima, koje ste nakon toga snažno medijski promovisali.

2. Varijantu (opciju kako je Vi nazivate) koje ste Vi formulisali: „A2A ima pravo fa proda Državi, a Država ima obavezu da od A2A kupi akcije u EPCG-u posjeduje A2A pod uslovima dogovorenim za Put opciju dokle god A2A posjeduje akcije EPCG“ ili „A2A može da prenese akcije EPCG na treće lice samo uz prethodnu saglasnost Države, uz preciziranje slučajeva kada saglasnost Države ne bi bila potrebna“, koja po Vašem mišljenju odgovara zahtjevima predstavnika Vlade iz sastava opozicije, nikada nije bila naš stav i naš zvaničan predlog. 

Podsjećamo Vas da smo dana 20. jula 2016. godine obavijestili crnogorsku javnost da smo obezbijedili dodatnu dokumentaciju (ranije bila nedostupna zbog klauzule tajnosti) iz koje smo saznali nove činjenice koje su nam bitno pomogle u formiranju konačnog predloga.

Na drugom zajedničkom sastanku održanom 25. jula 2016. godine postavili smo pitanja i tražili precizne odgovore na:
Zašto insistirate i tražite sačinjavanje novog Akcionarskog ugovora, kada postojeći (jedini zaključeni) je na snazi i proizvodi pravno dejstvo.

Izmjene i dopune osnovnog Ugovora mogu se vršiti isključivo Aneksom ugovora. Ako je Osnovni ugovor iz 2009. godine istekao, zašto tačkom 17.6 Sveobuhvatnost ugovora Vašeg predloga Akcionarskog ugpovora precizirate da taj Ugovor čini cjelokupan sporazum u pogledu predmeta Ugovora i zamjenjuje sve prethodne ugovore, pregovore, korespodenciju, preuzete obaveze i komunikaciju između ugovornih strana.

Neophodno je da javnosti precizno odgovorite da li garantujete da će država do utvrđenog roka 31. marta 2017. godine postati vlasnik akcija A2A za cijenu od 250.000.000 eura koju će isplatiti u sedam jednakih godišnjih rata po Put Opciji, koju snažno predstavljate javnosti.

Put Opcija, kao što Vi to dobro znate, je krajnje neizvjesna, malo vjerovatna, u suštini  magla opcija, koja ne znači postojanje nikakve obaveze A2A da izvrši prodaju akcija državi Crnoj Gori. Naime, A2A ima pravo, ali ne i obavezu da proda akcije, pa se radi o pukom obećanju bez ikakve obaveze za prodajom akcija. Poslije isteka roka Put opcije 31. 03. 2017. godine, A2A može formalno ponuditi državi kupovinu 41,75 %  akcija za više od 430.000.000 eura. Krajnje ishodište može biti da bilo koja treća strana, bez ikakve saglasnosti države Crne Gore, postane vlasnik skoro polovine našeg elektroprivrednog sistema.

Konstatujemo da ste namjerno, potpuno sračunato izbjegli naš susret sa Vašim pravnim konsultantima za sačinjavanje Prijedloga Akcionarskog ugovora, i ako ste 25. jula obećali takvu mogućnost, a sve sa razlogom da naše nepobitne pravne činjenice opredijele drugačije mišljenje eksperata koje potpuno korespondira našem pravnom stavu.

Konačno, gospodine Lazoviću, naš Prijedlog koji ćete dostaviti A2A glasi:

A2A ima obavezu da proda Državi Crnoj Gori, a Država Crna Gora ima obavezu da kupi od A2A akcije koje posjeduje u EPCG po cijeni od 250.000.000 eura, koje će Država Crna Gora isplatiti u 7 (sedam) jednakih godišnjih rata od kojih će prva rata biti plaćena u roku od 60 dana od dana zaključenja Aneksa ugovora, a sledeće rate u roku od 60 dana od dana usvajanja godišnjeg budžeta Crne Gore.

Svake godine država stiče nakon plaćanja odgovarajuće rate broj akcija društva srazmjerno izvršenoj uplati.
Potpuno je jasno da je predloženo rješenje puno bolje od Vašeg predloga i da obezbjeđuje potpunu zaštitu državnih interesa Crne Gore.

Ukoliko iz bilo kojih razloga A2A odbije ponuđeni predlog, dajem alternativni predlog a to je:

Odlaganje usvajanja Prijedloga Akcionarskog ugovora do izbora 26. saziva  Skupštine Crne Gore i izbora Vlade poslije parlamentarnih izbora.

Portal Analitika