Abiznis

Adžić: Ponižavajući odnos države prema radnicima fabrike "Bjelasica Rada"

Ponižavajući i sraman odnos države prema radnicima fabrike mineralne vode 'Bjelasica Rada' iz Bijelog Polja, dobio je tužan epilog, jer su oni prinuđeni da prava, koja im zakon garantuje, traže na ulici, putem štrajka, saopštio je danas član Glavnog odbora Demokratske Crne Gore, Danijel Adžić.
Adžić: Ponižavajući odnos države prema radnicima fabrike "Bjelasica Rada"
Portal AnalitikaIzvor

Adžić je istakao da se radnici fabrike ogromnog proizvodnog potencijala, osim za isplatu zaostalih zarada i povezivanje radnog staža, bore i za opstanak fabrike koja je pred gašenjem.

"Takvo ponašanje države i bjelopoljske Opštine prema radnicima i fabrikama u Bijelom Polju je dobro poznato javnosti, jer se uvijek zasniva na istom scenariju. Nakon stečajnog postupka, uvijek dolazi do likvidacije preduzeća, poslije koje imovina tih preduzeća biva opljačkana, a da za taj kriminal još niko nije procesuiran.  Ono što posebno treba sve da zabrine jeste zatvaranje onih fabrika koje imaju resurse i potencijal da budu konkurentne ne samo na domaćem, već  i na međunarodnom tržištu, kakav primjer je Bjelasica Rada", kazao je Adžić.

On je ocijenio da je neshvatljivo to što Crna Gora uvozi vodu u vrijednosti od preko četrdeset miliona eura na godišnjem nivou, pored toliko prirodnog bogatstva i resursa vode koje imamo, a koja su najveća u Evropi, s obzirom na površinu zemlje.

"To je jednako suludo kao i pomisao da Kuvajt uvozi naftu ili Rusija gas. Očigledno je da uvozničkom lobiju odgovara uvoz vode,  i da, samim tim, pojedincima nije u interesu opstanak jedine fabrike za proizvodnju mineralne vode u Crnoj Gori", naveo je Adžić.

Prema njegovim riječima, umjesto da "Rada" bude ponos Crne Gore, kao što je "Knjaz Miloš" Srbije, ona doživljava tužnu sudbinu koja prati crnogorsku privredu od dolaska DPS-a na vlast i konstantnog zatvaranja i uništavanja fabrika.

"Kao da su gospoda iz vladajuće partije zaboravila da su zahvaljujući radnicima, putem ulice, došli na vlast prije više od dvije i po decenije, s tim da su radnike na tu istu ulicu ostavili i zaboravili. Dok su se oni smještali u udobne kabinete iz kojih su zatvarali jednu po jednu fabriku i širili privatni biznis, stvarale su se gomile nezaposlenih, pa tako umjesto hiljada zaposlenih imamo desetine 'uspješnih' biznismena koji kontrolišu svaku oblast društvenog život", kazao je Adžić.

On je ocijenio da se takvom odnosu pojedinaca mora stati na kraj, jer je nedopustivo da njihovi interesi budu iznad interesa države i građana.

"Pozivamo Opštinu Bijelo Polje i Vladu Crne Gore,  da se pod hitno pozabave radnicima fabrike mineralne vode "Bjelasica Rada" i da se sa malo više osjećaja osvrnu na njihove probleme, koji nijesu mali. Zahtjevi radnika su u okvirima osnovnih ljudskih prava i prava koja im po zakonu pripadaju, a to su isplata potraživanja, povezivanje radnog staža i, naravno, pokretanje proizvodnje", zaključio je Adžić.

Portal Analitika