Društvo

Nikšićki rudari od petka protestuju u Podgorici?

Bivši radnici nikšićkih Rudnika boksita koji čekaju isplatu otpremnina, okupiće se u petak ispred Minsitarstva finansija u Podgorici ukoliko ih do tada ne primi na razgovor mininistar Raško Konjević.
Nikšićki rudari od petka protestuju u Podgorici?
Portal AnalitikaIzvor

Riječ je o sedamdesetak bivših radnika Boksita koji su zbog stečaja ostali bez posla, nemaju pravo na penziju, a tri i po mjeseca čekaju da ostvare pravo na otpremnine.

Član Izvršnog odbora Samostalnog sindikata Boksita, Nikola Žugić, podsjetio je da je Vlada sredinom prošle godine usvojila odluku za realizaciju socijalnog programa za radnike tog nikšićkog preduzeća, kao i da je do aprila ove godine po tom osnovu isplaćen 101 bivši rudar.

Otpremnine su iznosile od šest hiljada do oko 13.400 eura, ali je od 12. aprila prestala isplata za ostale radnike.

Žugić je rekao da su se predstavnici radnika obraćali Konjeviću, koji je od njih tražio rok od desetak dana kako bi analizirao stanje u vezi sa tim problemom.

- Više puta smo, nakon toga, pokušali da uspostavimo kontakt sa Konjevićem, ali odgovor nijesmo dobili. Protest bi mogao da bude odložen ukoliko Konjević pozove predstavnike radnika na sastanak, na kojem bi se dogovorili o mogućnostima za iznalaženje sredstava za isplatu otpremnina - kazao je Žugić.

On je dodao da su bivši rudari Rudnika boksita odlučni da ne dozvole da prođu izbori pa da im se onda isplati novac, uz obrazloženje da se do tog roka ne smiju obavljati nikakve isplate po tom osnovu.

Izvor: Mina-Business

Foto: Onogošt.me

Portal Analitika