Društvo

Nikšićkoj bolnici aparat vrijedan 80 hiljada eura

Japanska Agencija za međunarodnu saradnju i koordinaciju donirala je Opštoj bolnici u Nikšiću videogastroskop vrijedan 80 hiljada eura.
Nikšićkoj bolnici aparat vrijedan 80 hiljada eura
Portal AnalitikaIzvor

Aparat su instalirali predstvnici kompanije Olimpus, koji su i proizvođači te opreme.

Direktor bolnice, Ilija Ašanin kazao je da je videogastroskop od danas u funkciji i da predstavlja „zadnju riječ tehnike“ u tom domenu po svim karakteristikama.

„Aparat ima endoskopsku sliku u HD rezoluciji, endoskopsku mogućnost prikazivanja vaskularizacije djelova tijela koji se snimaju“, rekao je Ašanin.

On je dodao da je Opšta bolnica dobila i set opreme za videogastroskop.

Ašanin je kazao da videogastroskop omogućava da se tokom dijagnostike reaguje terapeutski što, kako je pojasnio, znači da će u toku rada moći da se zaustave krvarenja digestivkog trakta, uzme biopsija i urade manje hirurške intervencije.

On je podsjetio da je Opšta bolnica od te japanske Agencije ranije dobila i vakum aspirator za potrebe Odjeljenja ginekologije, kao i neophodne rezervne djelove za aparat za anesteziju.

Ašanin je najavio da će sledeće sedmice početi rekonstrukcija Odjeljena za urologiju, a radovi vrijedni oko 174 hiljade EUR, biće okončani za tri mjeseca.

Izvor: Mina

Portal Analitika