Politika

Vujović: DPS zakamuflirao sve što je mogao prije našeg ulaska u Vladu

Potpredsjednik Vlade Milorad Vujović reagovao je na tvrdnje političkog analitičara Miloša Bešića, koji je u današnjem intervjuu Pobjedi, između ostalog, kazao da će se opozicione partije koje su delegirale ministre u Vladi povući iz nje kada se bude otkrilo da nema dokaza o zloupotrebi državnih resursa u partijske svrhe. Vujović je rekao da je Bešić smetnuo s uma činjenicu da su opozicioni predstavnici u Vladi izbornog povjerenja na svojim funkcijama malo više od dva mjeseca, te da ne smatra da opozicioni ministri nijesu otkrili određene zloupotrebe.
Vujović: DPS zakamuflirao sve što je mogao prije našeg ulaska u Vladu
Portal AnalitikaIzvor

„Da li neko zaista misli da DPS nije zakamuflirao sve što se moglo zakamuflirati prije našeg stupanja na dužnost? Ne smatram da nijesmo ništa otkrili i pokrenuli. Šta je sa dodjelama stanova funkcionerima, otpisivanjem poreza, slučajem „Jelić“ u Zavodu za zapošljavanje, pa sa vraćanjem poreza u džepove tajkuna, funkcionera i ostalih imućnih građana Crne Gore koji su takođe bliski vlasti, sa četiri krivične prijave koje su podnijete zbog zloupotrebe služenog položaja... Bavili smo se i zaštitom državnog interesa u sumnjivim privatizacijama i „valorizacijama“ prostora, zaštitom energetskog sistema, nezakonitim zapošljavanjima...“, saopštio je Vujović Portalu Analitika.

On je kazao da ministri „trojke“ nijesu poslati u Vladu kao državni tužioci ili policajci, te da za tu vrstu aktivnosti postoje nadležne državne institucije.

„Podsjećamo da je naša misija sprječavanje zloupotrebe javnih resursa u izborne svrhe. Uprkos činjenici da je vremenski period izuzetno kratak, preduzeli smo državničku misiju koja prevazilazi okvire samog lex specialis-a sa ciljem da izvršimo reviziju javnog upravljanja sa dobrima od strateškog interesa za državu Crnu Goru. Pored ovog izraženog senzibiliteta i odgovornosti prema građanima za povjerenu misiju, a koja je primarno kontrola izbornog procesa, mislim da imamo osnova da kažemo da smo demonstrirali jedan način odgovornog upravljanja povjerenih nam resora u skladu sa opšte društvenim interesom. Ukratko rečeno: pokazali smo građanima da se državom Crnom Gorom može upravljati na mnogo efikasniji način“, smatra Vujović.

On podsjeća da ne treba zaboraviti ni da su novi ministri podnijeli incijativu za javnost rada Vlade. Napominje da su ušli u Vladu izbornog povjerenja s ciljem da otkriju zloupotrebe koje je vlast činila skoro tri decenije, ali i da spriječe sve ono što je činjeno zakulisnim radnjama vladajuće strukture.

„Naš ostanak u Vladi zavisi i od "opozicione trojke", a zajednički cilj je stvaranje uslova za slobodne i fer izbore, i nadam se da ćemo u tome istrajati i uspjeti“, poručuje potpredsjednik Vlade.

Portal Analitika