Društvo

Goranović dočekao djecu crnogorskih iseljenika u Narodnom muzeju na Cetinju

Pavle Goranović, ministar kulture, danas je u Narodnom muzeju Crne Gore primio djecu iz dijaspore koja tradicionalno borave na Ivanovim koritima, na Lovćenu, u okviru jubilarne, desete škole za djecu crnogorskih iseljenika. Školu pod nazivom ,,Crna Gora moja postojbina" organizuju Uprava za dijasporu i Zavod za školstvo Crne Gore, uz podršku Ministarstva kulture.
Goranović dočekao djecu crnogorskih iseljenika u Narodnom muzeju na Cetinju
Portal AnalitikaIzvor

Polaznici škole koji borave na Ivanovim koritima su djeca iz brojnih zemalja svijeta gdje žive crnogorski iseljenici - Velika Britanija, Turska, Italija, Albanija, Srbija, BiH, Hrvatska, Makedonija, Francuska, pa čak i Urugvaj i Argentina.

Ministar Goranović pozdravio je djecu iseljenika i poželio dobrodošlicu u zemlju njihovih roditelja i predaka. On je izrazio zadovoljstvo što se po deseti put organizuje ovaj važan događaj koji, kako je istakao, garantuje očuvanje crnogorskog identiteta i van granica države, edukuje i njeguje svijest najmlađih o njihovom biću i čini da se crnogorska kultura u svijetu prepoznaje na pravi način.

„Neposredan kontakt sa crnogorskom kulturom, istorijom, jezikom, prirodom i načinom življenja pružiće našoj djeci iz inostranstva istinsko povezivanje sa onim što je njihovo porijeklo, a time i identitet“, istakao je ministar Goranović.

Djeca su danas obišla Narodni muzej Crne Gore, a par dana ranije i Njegošev mauzolej na Lovćenu. Planira se i obilazak podlovćenskog kraja, Cetinja, a u program je uvrštena i posjeta još jednom atraktivnom lokalitetu - Lipskoj pećini.

U okviru ljetnje škole “Crna Gora, moja postojbina” odvija se niz edukativnih programa, gdje se djeca iseljenika upoznaju sa crnogorskim jezikom i književnošću, istorijom, geografijom, kulturnom baštinom, muzičkom i likovnom umjetnošću i brojnim drugim edukativno-zabavnim sadržajima. Deseta po redu ljetnja škola “Crna Gora, moja postojbina” traje od 20. do 30. jula 2016. godine.

Portal Analitika