Društvo

Nacionalistički ispadi u Herceg Novom: "Kosovo je srce Srbije"

Košarkaški klub „Primorje 1945“ je organizacijom dvodnevnog turnira 22. i 23. jula, nastojao da još jednom pokaže da Herceg Novi baštini dobru tradiciju promovisanja sporta i sportskih principa života.
Nacionalistički ispadi u Herceg Novom: "Kosovo je srce Srbije"
Portal AnalitikaIzvor

Međutim, za razliku od prve noći i košarkaškog spektakla, sinoć je pored igre došlo i do nacionalističkog divljanja na Karači, povika, transparenta „Kosovo je srce Srbije“, majica sa istim natpisom…. To nije na čast ni klubu kao organizatoru niti gradu domaćinu. Stiglo je i saopštenje iz KK Primorje 1945 koje se od svega ograđuje:

– U želji za što kvalitetnijim promovisanjem sporta, K.K. „Primorje 1945“ i njegova Uprava, sklopili su dogovor o saradnji sa beogradskim udruženjem „Trojka iz bloka“ u cilju održavanja još jednog turnira 24. jula, prevashodno humanitarnog karaktera. Cilj našeg Kluba prilikom sklapanja samog dogovora, bio je isključivo humanitarni aspekat navedenog događaja, s obzirom da je sav prihod namijenjen socijalno ugroženim porodicama iz Herceg Novog. Samim tim, „Primorje“ je smatralo moralnom obavezom da ustupi teren na Karači, kao i sve potrebne rekvizite navedenoj organizaciji.

Još jednom, uz posebnu zahvalnost građana Herceg Novog koji su prisustvovali samom događaju da bi razvili sportski duh i pokazali humanost na djelu, koristimo priliku da se izvinimo svim građanima, zbog, po nas iznenađujuće simbolike i ponašanja glavnih organizatora projekta „Trojka iz bloka“. Uz uvažavanje simbolike i himni svih država, naglašavamo da KK Primorje nikada nije podržavao niti će ikada podržati korišćenje sporta u političke svrhe i žalimo što je navedeni događaj okončan sa mrljom u tom dijelu.

Ovim putem uprava K.K. „Primorja 1945“ se ograđuje od sinoćenjeg politizovanog performansa organizatora projekta „Trojka iz bloka“ uz poruku da ovaj klub za svoj primarni, ali i jedini cilj ima promovisanje sportskih vrijednosti i usađivanje istih u osnovne životne principe naše djece – saopštravaju, pored ostalog, iz UO KK „Primorje 1945“. (Radio Jadran)

Portal Analitika