Društvo

Otpušteni kolašinski radnici: Željka nas je otpustila jer smo Srbi

Otpušteni radnici kolašinske opštine najavili su obraćanje mitropolitu Crnogorsko primorskom Amfilohiju Radoviću, Vladici Joanikiju, kao i ambasadi Srbije i cijeloj javnosti, zbog kako tvrde, načina na koji aktuelna koaliciona vlast u gradu na Tari "vrši neviđeni teror i progon srpski orijentisanih radnika", koja traje pune dvije godine. Pun doprinos njihovom progonu, kako tvrde, dali su Andrija Mandić, Srđan Milić, Aleksandar Bečić, Milan Knežević, Goran Danilović i posebno Predrag Bulatović.
Otpušteni kolašinski radnici: Željka nas je otpustila jer smo Srbi
Portal AnalitikaIzvor

"Svi radnici koji su prošlog ljeta puna četri mjeseca štrajkovali zbog neisplaćenih zarada ostali su bez posla na nezakonit način ili su stavljeni na raspolaganje poslije čijeg isteka ih takođe čeka prestanak radnog odnosa, raspoređeni su na druge poslove ili diskriminisani na drugi način. Bez posla su ostali i stavljeni na raspolaganje isključivo radnici koji se nacionalno izjašnjavaju kao Srbi i to njih 90 odsto, što je više od 30 radnika, a ostalo su birači DPS. Na posljednjem popisu stanovništva, više od 40 odsto njih su se izjasnili kao Srbi, više od 70 odsto govori srpskim jezikom, a više od 90 odsto pripada Srpskoj pravoslavnoj crkvi", objasnili su otpušteni radnici i njihovi sindikalni predstavnici.

Oni tvrde da je predsjednica Željka Vuksanović ukinula sva prava svim Srbima, osim onima od kojih je imala lične koristi.

"Ukinula nam je pravo na posao time na život i egzistenciju, pravo na izdržavanje porodice, pravo na školovanje djece. Vuksanović ovo, pored crnogorske vlasti, jedino može raditi u Kolašinu. Da se ovo radi Hrvatima, Albancima ili Bošnjacima, cijela bi država bila na nogama. Nas Srbe u Kolašinu nema ko da brani od nacionalne diskriminacije, pa smo odlučni da o svemu ovome već danas obavijestimo i ambasadu Srbije u Crnoj Gori", poručili su radnici.

Kako su objasnili, crnogorski zakoni nalažu da u državnoj administraciji i lokalnoj samoupravi zastupljenost onih koji se izjašnjavaju kao Srbi i drugi narodi i nacionalne manjine mora biti analogan ostvarenom procentu. U lokalnoj samoupravi opštine Kolašin i Centru za kulturu Srba mora imati više od 40 odsto, uključujući tu i javna preduzeća.

"Mandić, Danilović, Milić, Knežević, Bečić i posebno Predrag Bulatović su dali punu podršku Vuksanović na obespravljivanju srpskog naroda u Kolašinu i zatiranju svega što je srpsko. Mi smo u Kolašinu pravi Srbi, a ne Srbi od interesa. Nijesmo oni Srbi koji zavise od novčanika Koštunice i drugih dobrotvora za koje se sumnja da finansiraju prethodno naznačenu gospodu. Vas gospodo iz Demosa, SNP, DNP, DF i Demokrata, treba da je sramota što ste od kolašinskih Srba uradili i u koju crkvu ste pokušali da nas uvedete zarad ličnih interesa. Sa ovim pismom upoznaćemo i Amfilohija, Vladiku Joanikija, ambasadu Srbije, srpsku i crnogorsku javnost uz dodatno obrazloženje koga ste u ovaj grad dovodili, kome ste aplaudirali, koga ste dočekivali a koga nijeste a sve sa jednim ciljem, da se pokaže, ko, kako i zbog čega se diskriminiše srpski narod u Kolašinu”, poručili su radnici.

 Izvor: Dnevne novine, cdm

Portal Analitika