Politika

Đukanoviću uručena Povelja mira

Premijer Milo Đukanović, na poziv predsjedavajućeg Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denisa Zvizdića, prisustvuje manifestaciji "Mostar ne zaboravlja prijatelje" i tom prilikom je potpisalo Mostarsku povelju mira. Povelja je Đukanoviću uručena zbog, kako se navodi, doprinosa i prepoznatljivog rada na građenju i afirmaciji mira.
Đukanoviću uručena Povelja mira
Portal AnalitikaIzvor

Ranije je iz vlade BiH bilo najavljeno da će povelju potpisati i premijeri država iz regiona Aleksandar Vučić, Tihomir Orešković, Edi Rama i Miro Cerar. Medijima je večeras saopšteno da oni, ipak, neće prisustvovati skupu.

Manifestaciju "Mostar ne zaboravlja prijatelje" organizuje bosanskohercegovački Centar za mir i multietničku saradnju u istorijskom jezgru grada, u okviru obilježavanja 12. godišnjice obnove Starog mosta.

Ova proslava, događaj je koji simbolizuje novu, multietničku i ka prosperitetu okrenutu Bosnu i Hercegovinu i podsjećanje na pobjedu mira i suživota nad nemilim, tragičnim dešavanjama u bivšoj Jugoslaviji.

Za doprinos zbližavanju civilizacija i kultura, i razvoju Mostara u najtežim vremenima, Centar od 2004. prijateljima grada dodjeljuje međunarodnu nagradu za mir "Mostar peace connection“. Ove godine nagrade će biti uručene bivšem francuskom predsjedniku Žaku Širaku, evropskim administratorima Martinu Garodu, Hansu Kosčniku i Rikardu Perez Kasadu, bivšem generalnom direktoru UNESCO-a Federiku Majoru i glavnom tužiocu haškog Tribunala Seržu Bramercu.

U ime Žaka Širaka nagradu će primiti njegova kćerka.

 

Portal Analitika