Društvo

Premijeru Đukanoviću u subotu uručuju "Mostarsku povelju mira"

Predsjednik Vlade Crne Gore Milo Đukanović će na poziv predsjedavajućeg Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denisa Zvizdića prisustovati 23. jula manifestaciji "Mostar ne zaboravlja prijatelje" i tom prilikom, zajedno sa kolegama iz Albanije, Srbije, Hrvatske i Slovenije, potpisati Mostarsku povelju mira.
Premijeru Đukanoviću u subotu uručuju "Mostarsku povelju mira"
Portal AnalitikaIzvor

Manifestaciju organizuje bosanskohercegovački Centar za mir i multietničku saradnju u istorijskom jezgru Mostara, u okviru obilježavanja 12. godišnjice obnove Starog mosta.

Za Centar, ova sada već tradicionalna proslava, predstavlja događaj koji simbolizuje novu, multietničku i ka prosperitetu okrenutu Bosnu i Hercegovinu i podsjećanje na pobjedu mira i suživota nad nemilim, tragičnim dešavanjama u bivšoj Jugoslaviji.

Kao priznanje za doprinos zbližavanju civilizacija i kultura, i kao pomoć razvoju Mostara u najtežim vremenima, Centar od 2004. godine dodjeljuje prijateljima grada međunarodnu nagradu za mir "Mostar peace connection“ za predan i u svijetu prepoznatljiv doprinos građenju i afirmaciji mira u teškom post-ratnom razdoblju.

Ove godine će na manifestaciji nagrade biti uručene bivšem francuskom predsjedniku Žaku Širaku, evropskim administratorima Martinu Garodu, Hansu Kosčniku i Rikardu Perez Kasadu, bivšem generalnom direktoru UNESCO Federiku Majoru i glavnom tužiocu Tribunala u Hagu Seržu Bramercu.

Predviđeno je da premijeri pet zemalja potpišu "Mostarsku povelju mira“, kojom se izražava nedvosmislena podrška očuvanju mira, suživota i saradnje u ovom regionu, za dobrobit svih građana. 

"Najavljeno je da će predsjedniku Đukanoviću i njegovim kolegama Povelja biti zvanično uručena, kao simboličan doprinos njihovom strpljivom i prepoznatljivom radu na građenju i afirmaciji mira", navodi se u informaciji Vlade.

Organizatori su planirali sadržajan program, koji će uključiti i zajednički prelazak Starog mosta uz bacanje cvijeća u znak mira i počasni skok, čime će se poslati jedinstvena poruka saradnje i želje za zajedničkim i predanim radom koji će doprinjeti prosperitetu Bosne i Hercegovine i regiona u cjelini.

Kako se navodi u informaciji, učešće crnogorske delegacije, koju će predvoditi Đukanović, predstavljaće dobru priliku za dalju promociju dobrosusjedskih odnosa i afirmaciju i posvećenost Crne Gore miru, bezbjednosti, demokratiji i prosperitetu zemalja pojedinačno i regiona u cjelini.

"Potpisivanjem Mostarske povelje mira, Đukanović i šefovi Vlada će imati priliku da još jednom pruže političku podršku pomirenju, saradnji i koegzistenciji različitih multietničkih zajednica nakon tragičnih ratnih stradanja. Takođe, manifestacija u Mostaru biće prilika za promociju napretka i ostvarenih rezultata Crne Gore na nacionalnom, regionalnom i evropskom planu, kao i razmjenu mišljenja sa predsjednicima Vlada o aktuelnoj situaciji u regionu i temama od zajedničkog interesa", ističu u Vladi.

Portal Analitika