Društvo

Fejzić: "Gulenova organizacija aktivna i u CG"

Pripadnici organizacije Fetulaha Gulena, kojeg turske vlasti optužuju za organizaciju neuspjelog vojnog udara, pokrenuli su neke aktivnosti i u Crnoj Gori, poput jezičkih kurseva, kazao je poglavar Islamske zajednice u Crnoj Gori Rifat Fejzić.
Fejzić: "Gulenova organizacija aktivna i u CG"
Portal AnalitikaIzvor

Gulen nikad nije dao zvanično ime svom pokretu, koji se predstavlja kao zastupnik otvorenog i tolerantnog islama. Članovi tog pokreta nazivaju ga Hizmet, ili "služba", koja radi za opšte dobro.

Protivnici pokreta, počev od turskog predsjednika Redžepa Tajipa Erdogana, nazvali su ga po turskoj skraćenici FETO/PDY što znači "teroristička organizacija/paralelna državna struktura", što objašnjava zašto se češće pristalice pokreta nazivaju po imenu njegovog vođe.

Fejzić je, u razgovoru za Anadoliju, kazao i da su neki krugovi gajili određene simpatije prema toj organizaciji i dodao da su se i ti krugovi udaljili od Gulenove grupe nakon decembarskih nereda u Turskoj.

"Uvjeren sam da će i rijetke preostale aktivnosti grupe FETO u Crnoj Gori biti okončane. Sami su spalili svoje brodove. Sumnjam da će poslije ovoga dobiti ikakvu podršku, simpatije ili razumijevanje u javnosti, posebno to neće dobiti od muslimana. Sumnjam da će dobijati više bilo kakvu podršku od ljudi koji vole ummet, Tursku i islam", rekao je Fejzić.

On je naglasio da je Islamska zajednica Crne Gore u proteklih nekoliko godina bila veoma oprezna i pažljiva kada je riječ o aktivnostima organizacije koja je radila na rušenju legalne i legitimne vlasti u Turskoj i kazao da je crnogorska Islamska zajednica spriječila da u nju uđu pristalice te organizacije.

"Spriječili smo ulazak grupe FETO u našu instituciju. Nijesmo to dozvolili, niti ćemo to ikada dozvoliti. Ljudima ćemo ukazivati na aktivnosti i ciljeve te grupe", kazao je Fejzić.

Fetulah Gelen živi u izgnanstvu u SAD od 1999. (foto: AP/Beta)Fetulah Gelen živi u izgnanstvu u SAD od 1999. (foto: AP/Beta)

On je takođe istakao da su Crna Gora i Turska u posljednje vrijeme imale bliske odnose, te dodao da su ti odnosi izuzetno važni za muslimane koji su manjinska zajednica u Crnoj Gori.

"Da je vojni udar u Turskoj uspio i muslimani u Crnoj Gori bi osjetili njegove negativne posljedice. Turska je zemlja koja se ovdje uvijek voljela, a u posljednjih 10 do 12 godina nas je ponovo pronašla i otvorila nam ruke", kazao je Fejzić.

Ističući da će muslimani u molitvama uvijek biti uz Tursku, njene lidere i narod, Fejzić je kazao da će odlukom Islamske zajednice u svim crnogorskim džamijama sjutra nakon džuma-namaza biti klanjani dženaza-namazi za sve šehide koji su izgubili živote tokom vojnog udara u Turskoj.

Na Balkanu zabrinuti zbog dešavanja u Turskoj

Crnogorski reis je kazao da situacija u Turskoj nije važna samo za narod u toj zemlji, već za cijeli islamski svijet, te izrazio uvjerenje da je upravo Turska "lokomotiva" islamskog svijeta.

Fejzić je istakao da su stvari koje su se desile u Turskoj u petak veče tokom neuspjelog pokušaja vojnog udara bile stravične i tužne.

On je istakao da je tokom te noći primio veliki broj poziva u Crnoj Gori i kazao da zbog dešavanja u Turskoj nijesu zabrinuti samo Turci, već i muslimani na Balkanu.

Dodao je da napad na demokratski izabranu vladu i predsjednika predstavlja i napad na cijeli turski narod i kazao da je turski narod i u noći pokušaja vojnog udara hrabrim stavom i borbom pokazao da se radi o narodu sa bogatom tradicijom.

rtcg.me

Portal Analitika