Zanimljivosti

Besmrtni Mali Zmaj: Ovo niste znali o Brus Liju

Brus Li je rođen u kineskoj godini Zmaja, na dan i sat Zmaja, pa ne čudi što mu je nadimak bio Mali zmaj. Zmaj je postao simbol i omaž Brusu. Glavni lik igrica "Mortal Kombat" Liu Kang baziran je po liku i djelu slavnog glumca, a logo igrice jeste glava zmaja.
Besmrtni Mali Zmaj: Ovo niste znali o Brus Liju
Portal AnalitikaIzvor

Brusov djed je bio Njemac, tako da je zbog svog statusa "nečiste" krvi mnogo propatio dok je učio Kung Fu. Upravo zbog ovog neprihvatanja sredine prebacio se na Ving Čun školu koja je bila liberalnija. Gdje god je bio, nailazio je na rasizam, čak i u Holivudu gdje je u prvim godinama njegove karijere bilo nemoguće da Azijat igra glavnu ulogu. 

Za Kineze važi nepravedan stereotip kako su loši vozači, a Brus se uklapao u taj stereotip. Ipak, jedno od mogućih objašnjenja je i činjenica da je Brus Li bio kratkovid. Zbog toga se oslanjao na Ving Čun metod gdje su dodir i pokret bitniji od vida. On je jedna od prvih poznatih ličnosti koje su nosile kontaktna sočiva koja su u ono vrijeme bila izrazito neudobna. 

U jednoj sceni filma "Na zmajevom putu" uhvatio je jednog od kaskadera za kosu i "slomio" mu vrat. Taj kaskader je poslije postao zvijezda pod imenom Džeki Čen. Istini za volju, Džeki Čen je odradio neke od najopasnijih scena u mnogim Brusovim filmovima. 

Brus Li je konzumirao kanabis. Tačnije, nepalski hašiš, čija su dejstva snažnija od običnog kanabisa. Doduše on nije pušio, već žvakao supstancu za koju je tvrdio da mu opušta mišiće. Mnogi ukazuju i na ovu naviku kad je u pitanju njegova kontroverzna smrt jer je nekoliko dana prije onog fatalnog promijenio nabavljača.

Vjerovali ili ne, Brus Li nije znao da pliva. Brusov mlađi brat Robert i sestra Fibi otkrili su kako je Brus mrzio vodu i da nije znao da pliva. 

Njegova smrt je i dalje obavijena velom misterije i postoji nebrojeno teorija o tome kako i zašto je preminuo. Kao uzrok ove tajnovitosti je nastalo takozvano "Prokletstvo Lijevih", jer je i njegov sin Brendon nastradao spletom nesretnih okolnosti dok je snimao "Vranu". 

Uveo je Čak Norisa u svijet filma. Svima je dobro poznata njihova borba u rimskom Koloseumu u filmu "Na zmajevom putu". Kasnije, Čak Noris je pričao da su u toku snimanja filma u hodnicima hotela u kojem su bili smješteni satima sparingovali, a da osiguranje nije htjelo (ili smjelo) da ih zaustavi. 

Portal Analitika