Svijet

Štajnmajer: Tramp je prijetnja po američku i svjetsku bezbjednost

Donald Tramp predstavlja prijetnju po američku i svjetsku bezbjednost zbog svoje "politike straha i izolacije", izjavio je Frank-Valter Štajnmajer.
Štajnmajer: Tramp je prijetnja po američku i svjetsku bezbjednost
Portal AnalitikaIzvor

Njemački ministar spoljnih poslova je u intervjuu za Rojters rekao da je zabrinut zbog, kako je naveo, Trampovih dvosmislenih obećanja da će "ponovo učiniti Ameriku snažnom", dok istovremeno najavljuje smanjenje broja vojnika stacioniranih u inostranstvu.

"To je kontradiktorno i brine me", rekao je Štajnmajer, koji uskoro treba da otputuje u Vašington na sastanke sa drugim ministrima spoljnih poslova i odbrane na temu američkih napora u borbi protiv samozvane Islamske države.

"Politika straha i izolacije će donijeti manje, a ne više bezbjednosti, i biće opasna ne samo za Sjedinjene Američke Države, već i za Evropu, kao i za ostatak svijeta", istakao je njemački šef diplomatije.

Štajnmajer, inače socijal-demokrata, već mjesecima kritikuje Trampa zbog njegovog govora "Prvo Amerika", a hvali kandidatkinju Demokrata Hilari Klinton, nazivajući je iskusnim stručnjakom za spoljnu politiku.

On je rekao i da aktuelna krizna situacija u svijetu navodi ljude da potraže lake odgovore, ali je izazov da se pronađu rješenja koja bi funkcionisala, a koja ne počivaju na jednostavnim sloganima ili podizanju novih ograda.

Milijarder Donald Tramp i zvanično je ranije tokom dana postao kandidat Republikanske stranke za predsjednika SAD.

Izvor: b92.net

Portal Analitika