Društvo

Lansiran globalni savez za sajber bezbjednost

Ministarstvo za informaciono društvo i telekomunikacije Crne Gore jedan je od osnivača Sajber bezbjednosnog saveza za zajednički napredak (Cybersecurity Alliance for Mutual Progress - CAMP) koji je zvanično lansiran 11. jula 2016. godine na inauguracionom sastanku održanom u Seulu, Južna Koreja.
Lansiran globalni savez za sajber bezbjednost
Portal AnalitikaIzvor

Inicijativu za osnivanje CAMP-a pokrenula je Korejska agencija za Internet bezbjednost (Korean Internet Security Agency - KISA), a Savez će imati ulogu globalnog savjetodavnog tijela posvećenog podizanju svijesti o sajber prijetnjama i jačanju prekograničnih veza u izradi protivmjera za rješavanje rastućih prijetnji iz sajber prostora.

Aktivnosti CAMP-a uključivaće i razvoj sposobnosti zemalja članica kroz kurseve, a planirano je i stvaranje “hotline”-a, koji bi služio kao zajednički sistem za odgovor na hitne slučajeve u sajber prostoru.

Inauguracionom sastanku u Seulu, pored predstavnika Ministarstva za informaciono društvo i telekomunikacije Crne Gore prisustvovalo je i oko 80 visokih zvaničnika iz 29 zemalja članica CAMP-a koji su diskutovali o budućim aktivnostima Saveza.

Od 7. jula 2016. godine, 38 organizacija širom svijeta  zvanično se priključilo Savezu, dok još tri strana državna tijela planiraju brzo priključenje. Zainteresovane zemlje ili organizacije mogu postati članice nakon što većina članova osnivača odobri zahtjev.

CAMP je partner i sa renomiranim svjetskim organizacijama iz različitih sektora, uključujući Svjetsku banku i Oksford univerzitet.

Članovi su izglasali da Savezom predsjedava KISA, čiji će mandat trajati tri godine.

Portal Analitika