Zanimljivosti

Da li i vi punite svoj pametni telefon na pogrešan način?

Baterije pametnog telefona nekada mogu da budu tako loše da jedva izdrže dan. Ali, nije sve stvar loše tehnologije, već je to dijelom i naša krivica jer, možda, cijelo vrijeme uređaj punimo na pogrešan način.
Da li i vi punite svoj pametni telefon na pogrešan način?
Portal AnalitikaIzvor

Istraživanja koja su radili u kompaniji Cadex koja proizvodi baterije, pokazala su da su naši pametni telefoni osjetljivi na „stresove“ koji im vlasnici priređuju tokom punjenja, pa oni mogu da budu pogubni za životni vijek.

Ako želite da baterija vašeg smartfona ostane u dobrom stanju, morate da vodite računa o više stvari.

Istraživanja su pokazivala da je punjenje baterije tokom cijele noći, a što mnogi praktikuju, dugoročno loša stvar. Nakon što se baterija napuni do nivoa od 100 odsto, a i dalje ostane priključena na punjač spojen u struju, telefon je pod „velikim stresom“.

Istraživači iz Cadexa imaju hrpu naučnih dokaza zašto je takvo punjenje štetno za

litijum-jonske (Li-Ion) baterije, a sve su sveli u jednostavni savjet: Kada je mobilni telefon u potpunosti napunjen, isključite svoj uređaj s punjača. To je kao opuštanje mišića nakon napornog vježbanja.

Još bolje je, tvrde istraživači s Cadexo-vog Battery Universityj-a, ako bateriju ne napunite u potpunosti, na maksimalnih 100%. Savjetuju da to činite samo ona kada baš morate, jer kada je baterija u potpunosti puna, a još priključena na punjač, tada je naglašeno pod visokim naponom. Savjet glasi: Svoj pametni telefon priključite na punjenje kad god možete, jer su brojna istraživanja pokazala da će životni vijek baterije tadad biti duži. Usvojite naviku da postepeno stavljate uređaj na punjenje, a ne samo ona kada se baterija potpuno isprazni.

I još jedan savjet. Toplota šteti bateriji. Zato vaš telefon pomjerite od izvora toplote. Takođe, prilikom punjenja, važno je skinitu masku s telefona kako bi se oslobađala toplota. Ako primijetite da je vaš uređaj zagrijan kada se puniti, isključite ga s punjača. Ako ste napolju, na suncu, telefon držite zaštićen. I to će prodružiti vijek trajanja baterije vašeg pametnog telefona.

Izvor i foto: N1 Hrvatska/ Pixabay

Portal Analitika