Politika

Đurašković odbacila prijavu Pajovića kao neosnovanu

Zamjenica predsjednika Odbora za ljudska prava i slobode Ljiljana Đurašković, saopštila je da je odbacila prijavu koju je predsjednik Skupštine Darko Pajović podnio protiv poslanika Demokratskog fronta (DF).
Đurašković odbacila prijavu Pajovića kao neosnovanu
Portal AnalitikaIzvor

Pajović je podnio Odboru za ljudska prava i slobode prijavu protiv poslanika DF-a Milana Kneževića, Branka Radulovića, Janka Vučinića i Veljka Vasiljevića zbog, kako se navodi, narušavanja ugleda parlamenta i kršenja Etičkog kodekasa poslanika.

Prema rijčima Đurašković, s obzirom da se incident desio kada je sjednica Skupštine bila prekinuta, na pauzi, "prijavu Pajovića smatra neosnovanom".

“Osim toga, njegov selektivni pristup i odnos prema učesnicima incidenta, optužujući samo poslanike DF-a a ne i glavne inicijatore, upućuje na zaključak da je ovo još jedan pokušaj obračuna sa poslanicima DF-a, jedinom pravom opozicijom u Skupštini Crne Gore", kaže se u saopštenju Đurašković.

Poslanik DF-a, Predrag Bulatović pitao je na skupštinskom zasijedanju Pajovića u kojem svojstvu je podnio prijavu.

Pajović je ukazao da prijavu protiv poslanika može podnijeti predsjednik i Kolegijum predsjednika parlamenta, svaki poslanik, kao i predsjednik kluba poslanika.

On je rekao da je to uradio kao potpuno ravnopravan poslanik u parlamentu. “S tim što sam prvi među jednakima i moja obaveza je da dam veći napor od ostalih da se ispravi ono što nije dobro”.

“Etički kodeks se ne odnosi na pauze i zasijedanja. On je vrlo jasan i govori o ponašanju poslanika”, pojasnio je Pajović.

On je kazao da su tačni navodi da će zatražiti da se Odbor sastane, “ukoliko ne bude raspoloženja za to”.

Bulatović je rekao da Pajović nema pravo da u svojstvu poslanika podnosi prijavu, a da se pritom poziva na to da će zakazati sjednicu Odbora.

“Nemate pravo, jer ovo je specifična situacija primjene kodeksa. Sjednicu Odbora treba da zakaže i njome predsjedava zamjenik predsjednika iz reda opozicije”, smatra Bulatović.

Prema njegovim riječima, Etički kodeks nije usvojen sa namjerom da se utvrdi “ko će da nosi kratko odijelo i koje će riječi da se koriste”.

Bulatović je istakao da je Evropska unija insistirala na usvajanju Etičkog kodeksa kao antikoruptivne mjere. “Pitanje kodeksa je pitanje korupcije, političke, i korupcije koja se tiče visokog nivoa. To je njegova osnovna funkcija”, naveo je Bulatović.

Bulatović je saopštio da će, nezavisno od kluba, odlučiti da li će podnijeti prijave individualno jer, kako tvrdi, na to ima pravo.

“Zloupotrijebili ste u javnom obraćanju nešto što nije zasnovano na Poslovniku”, rekao je Bulatović.

Pajović je kazao da je nadzor nad primjenom i praćenjem poštovanja kodeksa u nadležnosti Odbora i zamjenik ima pravo da rukovodi sjednicama.

On je kazao da, ukoliko Odbor ne sazove njegov predsjednik, to pravo ima predsjednik Skupštine.

Bulatović je ukazao da je na osnovu prijave Odbor dužan da odluči za 30 dana. “Tako da je, teorijski posmatrano Odbor za ljudska prava i slobode moguće zakazati malo drugačije nego druge odbore”, istakao je Bulatović.

Prema njegovim riječima, predsjedavajući je tokom zasjedanja trebalo da opomene, oduzmu riječ, izreknu javnu opomenu. “A sve to nije uradio predsjedavajući”.

Pajović je kazao da je na osnovu dva snimka koja su mu dostavljena uradio procjenu i da je stvari koje je tamo video i čuo procesuirao.

On je rekao da vjeruje da sve to moglo prevazići na ljudski način i da je tražio od kolega da upute međusobna izvinjenja.

“Na veliku žalost nijesam uspio u tome. Sve se moglo da se završi sa izvinjenjem jer stvari koje su se ovdje desile ne služe nikome na čast”, rekao je Pajović.

Pajović je kazao da službenik nije imao pravo da snima i da će se u internoj proceduri vidjeti šta će biti sa tim.

“Moj stav po tom pitanju je jasan. Ovdje je Skupština svakome naša kuća i prvo se očekuje od onih koji u njoj rade, da se pridržavaju pravila i ne prevazilazeći granicu nečega što se zove političko djelovanje”, rekao je Pajović.

Izvor: Mina

Portal Analitika