Zanimljivosti

“Nemojte da mi ulazite u dvorište i tražite pokemone”

“Poslanici u skupštini tražili pokemone”, “Saobraćajne nesreće zbog igrice” , “Pokemoni premašili popularnost snapchat-a” sve su češći novinski naslovi. Igrica za samo nekoliko dana od pojavljivanja osvojila je svijet, te se tako u šetnji možete sudariti sa osobom, koja gleda telefon, ne obraća pažnju na svijet oko sebe i šunja se kao da traži nešto. Pokemone?
  “Nemojte da mi ulazite u dvorište i tražite pokemone”
Portal AnalitikaIzvor

Iako virusna igrica još uvijek nije službeno u našem App Store-u, ona se instalira i ipak velikom brzinom širi i po našoj zemlji. Tome svjedoči i natpis ispred jedne kuće “Nemoj da vam je palo na pamet da mi ulazite u dvorište i tražite pokemone”.

13710043-659093114238699-2094941202554739241-n

O čemu se tu zapravo radi, zašto pomama za jednom običnom igricom?

Admir Radončić, iz Podgorice, igru je instalirao dok je boravio u Njemačkoj i kaže da su svi tamo opsjednuti pokemonima : "Nemam toliko vremena, da bih stalno igrao igricu, ali je zanimljiva.Trudim se da igram kad imam vremena, na putu od kuće do posla, kada se nalazim na nekoj novoj teritoriji grada, dok čekam u redu."govori on.Dodaje i da je mapa Podgorice tačna. "Na njoj su prikazani tačno gdje se koji pokemon nalazi. Problemi nastaju kada se pokemon nalazi u tudjem dvorištu, kući ili lokalu. Nikada ne znas gdje se krije novi pokemon, a da bi se igrala moraš biti online"

Aplikacija je prvobitno zamišljena kao prvoaprilska šala na naslovnici Googlea u 2014. godini, a igrači pomoću kamere i GPS-a pronalaze, hvataju i bore se s Pokemonima koji oživljavaju preko njihovih pametnih uređaja. Na ekranu vidite stvarni prostor u kojem se nalazite (zahvaljujući kameri na telefonu) te Pokemoni koji mogu biti u grmlju, fontani pa čak i u crkvi. Kad mu se dovoljno približite, oko njega će se pojaviti krug te ćete baciti svoju virtualnu Pokemon loptu. Ona se pojavljuje na ekranu i na nju morate klikati prstom dok se Pokemon ne uhvati i ne spremi u Pokemon loptu. Cilj je uhvatiti što više Pokemona i da, budu što snažniji. Tako, neophodno je hodanje do određenih lokacija, pa za igranje igrice nije dovoljno sjediti u miru svog doma.

6c7577d7e2595305e04a4b537e7ee9b8

Loše strane Već se dogodilo nekoliko nesreća, povezanih sa ovom igricom. Kako smo pomenuli, već je bilo nekoliko slučajeva gdje su igrači uzrokovali prometne nesreće, a jedan tinejdžer je našao mrtvo tijelo, dok je tražio Pokemone po šumi. Ni lopovi ne miruju. Iskoristili su maniju za igricom, kako bi navukli ljude u potrazi za rijetkim Pokemonima na osamljena mjesta, te ih opljačkali.

Nego, ajde da pokušamo i da nađemo i neke pozitivne strane ove igrice. Natjerala je korisnike da izađu van i kreću se. Psiholozi kažu da je zapravo igrica ovoliko popularna, zbog želje ljudi da se vrate u djetinjstvo. Pored toliko nervoze, užurbanosti, treba nam nešto da nas vrati u dane, kada nam je najveći problem bio -gdje se sakriti dok se igramo žmurke? Samo, bez pretjerivanja.

Ivona DROBNJAK

foto: facebook

Portal Analitika