Politika

Jasavić: Za odluke ne treba konsenzus

Potpredsjednica Vlade, Azra Jasavić, saopštila je da u Leks specijalisu ne postoji obaveza po kojoj bi se odluke na sjednicama Valde Crne Gore donosile konsenzusom.
Jasavić: Za odluke ne treba konsenzus
Portal AnalitikaIzvor

Podsjećamo, opozicioni ministri su tokom razgovora o predlogu novog ugovora sa A2A zahtijevali da se odluka u Vladi donese konsenzusom, navodeći da je takva obaveza predviđena i političkim Sporazumom o fer i slobodnim izborima, odnosno Leks specijalisom.

"Leks specijalis ne sadrži član po kome je definisano na koji način se donose odluke na sjednicama Vlade. U Sporazumu o fer i poštenim izborima je jedino predviđeno da svi akti Savjeta za privatizaciju moraju biti potvrđeni konsenzusom u vladi, u periodu do konstituisnja vlade poslije izbora”, kazala je Jasavić za Dnevne novine.

Prema njenim riječima, predlogom zakona o primjeni Sporazuma o stvaranju uslova za slobodne i fer izbore (Leks specijalis) uređeno je postavljanje lica za obavljanje određenih funkcija u pojedinim ministarstvima i drugim organima uprave, fondu, zavodu i ustanovi čiji je osnivač država, kao i angažovanje lica u privrednom društvu čiji je osnivač lokalna samouprava i organu lokalne uprave nadležnom za poslove finansija, kao i ovlašćenja postavljenih i angažovanih lica.

"Dakle, ne postoji član Leks specijalisa koji obavezuju Vladu da odluke donose konsenzusom”, kazala je Jasavić.

Portal Analitika