Komentar

ŠTO TO HUČI SUTJESKA: 3. Poslijepodne jednog... Čerčila

Završni otpisni ispis bivšem predsjedniku crnogorske Skupštine, Ranku Krivokapiću (i trabantima).
ŠTO TO HUČI SUTJESKA: 3. Poslijepodne jednog... Čerčila
Boro KRIVOKAPIĆ
Boro KRIVOKAPIĆAutor
Portal AnalitikaIzvor

Piše: Boro KRIVOKAPIĆ

Zbogom... PredsjedniČe!

Slučajno je i meni „zapalo za oko“, ali glupa daskovina – stolica. Gdje god da si (bio) – u kabinetu Predsjednika ili u Predsjedništvu Skupštine – Tvoja stolica je upadljivo visočija od drugih, kao pokretni presto... (Ili kao ortopedsko, možda i mentalno pomagalo?) Očigledno naručeno izrađena, naročito vidljivo u „Bijelom salonu“: jedino Tvoja stolica nije – bijela. Nego druga i drukčija, posebno donijeta za Tebe, regenta od Crne Gore. Predsjednik za kojim nose – stolicu (kao nošu). ...Ali crnogorski, Tebi prijeko identitetski za – nagradu. Hamlet iz sela (s)Mrduša Donja.

...I ne samo komediografski, već i kao uozbiljena po javnost upozorenja libanskog pisca francuskog jezika, Amina Malufa: „Identitet je lažni prijatelj“.
Liban. Viševjerski Liban. A vrhunaravio si, dakako, antologijski, s kolegom Čerčilom... Elem, zadivio Crnu Goru (i šire): Ti kao – Čercil! („Pobjeda“, Podgorica, Februar 2016). Toliko potpuno nije se osjetio ni seriozni Idi Amin Dada. Kao konzul Kraljevine Srbije u Bitolju (1889), mladi Branislav Nušic telegrafisao kolegi/konzulu u Skoplju, koji se zvao malo „po hercegovački“: „Oj, Picota, ime li ti dično, / dolazim ti prekosutra lično, / spremi nešto prezimenu slično!“ Umjesto stolara, možda korisnije da su Ti priveli – Nušica. Čovjek/stolica.

Zbogom... Predsjedniče!

...Da se ne zaboravi, Ti/SDP si (bio) i u predizbornoj i u vladajućoj koaliciji sa DPS/Đukanović svih – 18 godina. I u koaliciji dominantno na osnovi državnog pitanja Crne Gore (nezavisna država Crna Gora). Utoliko i samo taj podatak upućuje da se takva, imeniteljski državna koalicija ne raskida ni proizvoljno ni jednostrano. Pogotovu ne na svega 7-8 mjeseci prije redovnih parlamentarnih izbora. Još i u godini ratifikacije punopravnog, državno/ supstancijalnog clanstva Crne Gore u NATO paktu. Kada će, tek kada će noseći sadržaj bivše DPS/SDP koalicije – crnogorska država – biti osiguran, životno osiguran. Čemu slalomska žurba?

Ako se takva koalicija ipak raskida, i to se čini koaliciono, sporazumnim skraćivanjem mandata Skupštini i – vanrednim izborima. Time i jedini način da se u redovnosti/stabilnosti provjeri demokratski legitimitet (za koji Ti kao da „pogibe ka’ Vladika za Lesendro!“).
...Kad zagrme Tvoji Krnjo i Zelenko! (Naročito Krnjo...) Ali ne, najmutnija iluzija: stabilnost Crne Gore cilj Tvoj – nije. Naprotiv, prevrat.

Zbogom... Predsjednice!

Ukratko, karakter predizbornosti vladajuće DPS/SDP koalicije dezavuiše Tvoje/SDP naknadno, me-uizborno nepovjerenje DPS/Vladi: makar iz razloga neizbježnosti pretpostavke da su tome mogli poslužiti i SDP/mandati postignuti i glasovima DPS. Sve što nije rezultat pojedinačnosti na prethodnim izborima, u izbornom međuvremenu ne može se legitimno iskazivati kao individualizovani subjekt, osim uz potvrdu predstojećih izbora.
Subjekt se može biti samo po – sebi; osim vrač/arskog Tebe, niko i nikako po – drugome. Mjera stvari: Prvo regularni koalicioni razvod (izbori), pa koalicije s drugima... Ili se ovo Tvoje zove kako se već i – zove. Kao „ljudi bez biografije“. Ili kao mjera stvarnosti.

Zbogom... Predsjedniče!

Ne samo da si Ti/SDP postupio u svemu suprotno, nego si prestupio i zavjerenički i – pučistički. Parlamentarni pobačaj URA! – čiji si status za Tvoje privatne potrebe lično (iz)regulisao (kao i pandanski abortus, četničko/ marksistički Demos) – dojavio je da su u antivladinom dosluhu s Tobom „već nekoliko mjeseci“ (od prošle godine, 2015). A meni si rekao (Decembar 2012) da taj ilegalni dosluh traje znatno duže... 
U redu, Tvoje partijsko pravo; ali samo kao predsjednika samostalne SDP. Ali izričito nije Tvoje pravo kao činioca predizborne vladajuće koalicije. A još manje, nimalo tvoje pravo kao – iz iste koalicije – konzumirajućeg predsjednika Skupštine.
Kako da u tome nije Tvoja flagrantna zloupotreba „državnog resursa“? U portfelju, državnom, predsjednika Skupštine!?
Nije?!...

Zbogom... Predsjedniče!

Naravno da zloupotreba jeste... A Ti znaš i zašto: zato što ni Ti, ni Tvoji do juče trabanti (a od juče potrčko Ti njihov...), uopšte nijeste htjeli sporazum o Vladi „izbornog povjerenja“. Naprotiv – skoro vrijeme će i pokazati – naročito Ti/SDP, a ni ostali „kontrolni“ potpisnici sporazuma ne žele ni – izbore. I Ti/SDP i ovakva opozicija – dvotrećinski peta kolona i crnogorski antidržavna opozicija – dobro znate da nema načina da dobijete izbore u Crnoj Gori, pa ni kad bi glasove brojala i komisija takve „crnogorske vjerodostojnosti“ kao Šešelj-Koštunica-Putin.  Zato ste i „gurnuli“ Dražin front na ulicu, da „izmjeri temperaturu“; a posreći li se, da biste imali kome da se priključite. Ne, vaš potajni cilj je – puč; preotimanje vlasti bez – izbora. Da, pogromaši... Isijavači zla, bogalji vlastohljepstva. Ali, sada žurim – još cemo o tome – samo sam se zaželio „neviđenog udvaranja“ (i jugoslovenski još poznato...), a i moram da nahranim dvorišnog „špijuna iz Pipera“, diplomiranog Juniora: Đukanovicev... šah-mat!... Lovćen.
...I NATO/Varšava, predsjednik Obama.

Portal Analitika