Abiznis

Radnici Javorka uputiće dopunjenu predstavku Sudu u Strazburu

Radnici nikšićkog drvoprerađivačkog preduzeća Javorak, uputiće dopunjenu predstavku Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu, uz ranije priloženu nedostajuću dokumentaciju, kako bi se okončao postupak pokrenut 2005. godine i naplatile akcije koje im po osnovu rada pripadaju.
Radnici Javorka uputiće dopunjenu predstavku Sudu u Strazburu
Portal AnalitikaIzvor

Pravo na akcije prema dokumentaciji iz djelovodnika rada ima 685 nekadašnjih drvoprerađivača, koji su počev još od prvog stečaja u Javorku ostajali bez posla, a vještak treba da utvrdi koliki im iznos po tom osnovu pripada. 

Bivši radnici okupili su se kako bi se saglasili o daljim pravnim potezima, a njihov predstavnik, Ranko Mirković, podsjetio je da su 2005. godine počeli sudske postupke kojima bi dokazali da Javorak ima pravo na akcije.

Mirković je podsjetio da su 2005. godine tužili Privredni sud zahtijevajući da im se obezbijedi zakonsko pravo na akcije u Javorku. Nakon što su se obratili svim nadležnim u Crnoj Gori, 2010. godine su podnijeli predstavku Sudu u Strazburu i tužili državu.

"Sada imamo sve što je neophodno, počev od odluka Vlade, Upravog odbora i ostale dokumenatcije koja u potpunosti potvrđuje pravo radnika na dobijanje akcija. Transformacija Javorka je završena, ali su radnici obespravljeni, jer akcije nijesu podijeljene. Prava radnika Javorka obezbvrijeđena su po mnogim osnovama, jer nijesu dobili ni otpremnine, ni stanove, a nije im isplaćena ni polovina plata“, kazao je Mirković. 

On je podsjetio da je Javorak prodat iz stečaja 2004. godine za iznos od jednog EUR, uz obavezu plaćanja dažbina državi i izmirenja dugovanja na ime zaostalih primanja i radnog staža. 

Mirković je, govoreći o pravu na dobijanje akcija, saopštio da je na spisku prvobitno bilo 213 prijavljenih bivših radnika, dok se njihov broj sada povećao na 580. On je dodao da to pravo, prema dokumentaciji iz djelovodnika rada, ima 685 nekadašnjih zaposlenih. 

„Ne želimo nikoga da otužujemo, ali trebalo je više voditi računa ko je i na koji način vodio taj postupak i zbog čega je, umjesto države, tužen Javorak koji je prodajom likvidiran i nema pravnog nasljednika. Sudovi su se oglašavali nenadležnim, a naš tadašnji pravni zastupnik nastavljao apsurdni tužbeni postupak protiv Javorka i, naravno, spor je izgubljen“, objasnio je Mirković.

Prema njegovim riječima, zahvaljujući nekim predstavnicima radnika, poput Vujice Lalića, upućena je predstavka Sudu u Strazburu i tužena država, čime je spriječena zastarjelost postupka.

Dokazujući da su Javorak i zaposleni imali akcionarsko pravo, Mirković se pozvao na dokumentciju koju posjeduju i u kojoj se precizira da Vlada nalaže Upravnom odboru Javorka da se transformiše u akcionarsko društvo, utvrđuje se procjena vrijednosti fabrike i ta sredstva dijele fondovima i akcionarima, shodno tadašnjem zakonu.

„Zašto transformacija nije okončana, nije greška radnika, jer je to radio Privredni sud i tadašnji stečajni upravnik“, kazao je Mirković.

Prema njegovim riječima, sporna je bila i nepotpuna dokumentacija, jer na dostavljenim spiskovima, nije bio upisan radni staž, kao ni datum početka, ni završetka rada.

„Sada imamo kompletne spiskove i dokaze o društvenom kapitalu, kao i djelovodnike koje smo potpisivali, a neophodno je pravno sročiti i poslati predstavku Sudu u Strazburu. Nadu da ćemo ovaj postupak riješiti na našu korist daju nam uvjeravanja pravnih stručnjaka, ali ostaje da se vidi da li će Sud u Strazburu prihvatiti dopunu“, rekao je Mirković.

On je podsjetio da je posljednji pravni zastupnik u tom postupku u oktobru 2010. godine dobio odgovor iz Strazbura da se tužba prihvata i da je prošlo šest godina od kada je predstavka napisana.

(MINA–BUSINESS)

Portal Analitika