Politika

Mirnes Kovač: Neminovna još dublja podjela zemlje

Novinar i politički analitičar iz Sarajeva Mirnes Kovač kazao je za Pobjedu da je ovo očigledno bio pokušaj udara na ustavnopravni poredak Turske od strane paralelnih struktura koje već dugo rovare politički sistem te države. On ističe da su to bili Erdoganovi saveznici koji su se uspjeli duboko infiltrirati u vojsku.
Mirnes Kovač: Neminovna još dublja podjela zemlje
Portal AnalitikaIzvor

- Govorimo o gulenistima. Po svemu sudeći su očekivali da će ovim prepadom podići nezadovoljstvo opozicionih faktora, koji su ipak odlučili podržati demokratski poredak. Sada će glavno pitanje u stvari biti šta su ovi ostrašćeni fanatici željeli postići - kaže Kovač. On ističe da je očigledno na Zapadu postojala neskrivena simpatija prema eventualnom haosu, jer je, kako kaže, Erdogan nepopularan zbog svojih posljednjih poteza.

- Kao što to uvijek biva, predrasude prema muslimanskim oblicima demokratije, koja nije naravno savršena. Vrlo često ne uzimaju u obzir kakav haos to može izazvati poslije kao što je to slučaj u većini zemalja Bliskog istoka sada - ističe naš sagovornik i dodaje da je tursko društvo podijeljeno i polarizovano, opterećeno sukobima na istoku zemlje i izbjeglicama. On kaže i da je vanjska politika bila opterećena sukobima i vojnim i diplomatskim, te da ekonomija to sve trpi.

- Ipak, ovo može dobro doći za nacionalnu konsolidaciju Turske, ali opet sumnja je opravdana da će ovo dodatno podijeliti zemlju i ojačati težnje ka više autokratskoj vladavini, što nije dobro. Interesantno je da su mediji bili glavna tačka borbe i da je u jednom trenutku Erdogana spasila upravo sloboda protoka informacija, jer se javio uživo FaceTimom - ocjenjuje Kovač.

Sagovornik  Pobjede smatra da je ovaj udar „dobar test integriteta turske države i očigledne podrške koju Erdogan ima kod naroda“. - Ta podrška može biti mač s dvije oštrice - ili da Tursku ojača ili da je dodatno gurne u autokratskom smjeru. Udar stoga može biti i jedno i drugo. Uspjeh ako ovo dodatno ojača tursku demokratiju, ali i neuspjeh ako ona sklizne u autokratizam - to bi onda bila pobjeda upravo ovih paralelnih struktura koje žele da od Erdogana naprave diktatorsku babarogu - ističe Kovač.

(opširnije u Pobjedi) 

 

 

Portal Analitika