Abiznis
  • Portal Analitika/
  • Abiznis /
  • Dostavljene opcije o A2A: Nijedan prijedlog opozicije ne štiti državu više nego što je obezbijeđeno

Dostavljene opcije o A2A: Nijedan prijedlog opozicije ne štiti državu više nego što je obezbijeđeno

Kabinet potpredsjednika Vlade za ekonomsku politiku i finansijski sistem dostavio je danas članovima Vlade iz opozicije više opcija prijedloga izmjena Prijedloga akcionarskog ugovora Države Crne Gore i italijanske kompanije A2A koji proizilaze iz stavova opozicionih ministara sa sastanka koji je u utorak održan sa potpredsjednikom Vlade Vujicom Lazovićem, saznaju Dnevne novine.
Dostavljene opcije o A2A: Nijedan prijedlog opozicije ne štiti državu više nego što je obezbijeđeno
Portal AnalitikaIzvor

Suština odgovora opozicinim ministrima jeste da nijedan prijedlog opozicije ne štiti državu više nego što je to već obezbijeđeno postojećim odredbama, naprotiv, uvodi državu u veći rizik.

Opcije formulisane na osnovu zahtjeva opozicionih ministara podrazumijevaju, prema saznanjima DN, da u Prijedlogu ugovora bude uključena promjena da kompanija A2A ima mogućnost trajnog aktiviranja takozvane „izlazne opcije“ i da pravo preče kupovine u korist Crne Gore ima dodatna ograničenja, odnosno da se Država obaveže da mora kupiti akcije.

Komentar pravnih savjetnika na ovu opciju je da država može da spriječi prodaju akcija trećem licu korišćenjem prava preče kupovine samo u sljedećim slučajevima:

-Ukoliko pristane na uslove koje A2A ponudi trećem licu ili ukoliko ne izda saglasnost na novog kupca (Država Crna Gora ne može odbiti da izda saglasnost u slučaju kada novi kupac ispunjava propisane uslove);

-Ukoliko uslovi koje A2A može da ponudi trećem licu mogu biti nepovoljni za Državu;

-Ukoliko je ovakva opcija isključivo u interesu A2A, a nije u interesu Crne Gore.

Nametanje ograničenja A2A može biti predmet pobijanja

Takođe napominju da država ne može jednostrano i trajno nametnuti navedena ograničenja kompaniji A2A jer je takvo postupanje u suprotnosti sa Ustavom Crne Gore i zakonom i garancijama koje isti pružaju pravu svojine. Predstavnicima opozicije jasno je ukazano da nametanje ograničenja koja A2A nije u obavezi da prihvati može biti predmet pobijanja, po različitim osnovima, te da trajno ograničenje prava svojine na akcijama predstavlja grubu povredu tog prava koje je garantovano Ustavom.

Komentari pravnih stručnjaka potvrđuju da su odnosi Države Crne Gore i kompanije A2A ugovorom koji je predložen Vladi, a na koji opozicija ima primjedbi, regulisani na način da su interesi Države zaštićeni na najbolji način odnosno u najvećoj mogućoj mjeri. To je u procesu formulisanja zahtjeva opozicije jos jednom potvrđeno od strane pravnih savjetnika, odnosno da promjene koje traži opozicija nijesu u interesu Države, navodi se u dokumentu koji je proslijeđen opozicionim ministrima.

Na sastanku sa Lazovićem, opozicioni ministri uslovili su podršku ugovoru Države Crne Gore i A2A, obavezivanjem kompanije da izlazna opcija traje neograničeno i da se o okviru postojećeg prava preče kupovine uspostavi dodatno ograničenje raspolaganjem akcijama. Nakon sastanka dogovoreno je da nadležni resori u Vladi, prevashodno kabinet potredsjednika Lazovića, formuliše zahtjeve četvorice ministara iz opozicione trojke. 

Izvor: Dnevne novine

Portal Analitika