Društvo

Cetinje domaćin svjetskog kongresa crnogorske dijaspore

Na Cetinju je danas, u prisustvu značajnog broja iseljenika, održan treći svjetski kongres crnogorske dijaspore.
Cetinje domaćin svjetskog kongresa crnogorske dijaspore
Portal AnalitikaIzvor

Tom prilikom, prisutnima se obratio gradonačelnik Prijestonice Cetinje Aleksandar Bogdanović istakavši zadovoljstvo činjenicom što se renomiran događaj poput svjetskog Kongresa crnogorske dijaspore održava u Prijestonici Cetinje.

- To Cetinju i pripada jer, tokom teških razdoblja crnogorske istorije, naš grad bio je i ostao simbol naše državotvornosti, ali i mjesto sa kojeg je uvijek hrabro čuvana sloboda Crne Gore.

A vi koji ste danas sa nama, a koji čvrsto i ponosno čuvate Crnu Goru od zaborava u tuđini - zavrijeđujete posebno poštovanje. Jer kako današnjim skupom, tako i na brojne druge načine, u kontinuitetu potvrđujete svoju posvećenost i ljubav prema domovini – istakao je on.

Tokom Kongresa, predsjednik skupštinskog Odbora za međunarodne odnose i iseljenike Miodrag Vuković ukazao je na značaj današnjeg događaja podsjetivši da se kongres održava u godini višestruktih jubileja koji označavaju događaje koji su istorijski prelomili stvaranje, državnost i nezavisnost Crne Gore.

Direktor Uprave za dijasporu Predrag Mitrović ukazao je na značaj procesa osnaživanja veza Crne Gore i crnogorske dijaspore, te naglasio je osnivanjem Uprave za dijasporu uspostavljen kvantitativno bolji i prirodniji ambijent budući da su mnoge aktivnosti Ministarstva vanjskih poslova i evropskih integracija vrlo bliske radu sa iseljenicima.

Učesnici Svjetskog kongresa crnogorske dijaspore položili su vijence na spomenik „Lovćenska vila“, a tokom radnog dijela usvojili niz dokumenata od značaja za njihovu zajednicu.

Izvor: cetinje.me

Portal Analitika