Svijet

Erdogan tražio azil, Merkelova ga odbila?

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan je navodno tokom noći tražio azil u evropskim državama, dok je trajao pokušaj vojnog puča u zemlji, tvrdi NBC.
Erdogan tražio azil, Merkelova ga odbila?
Portal AnalitikaIzvor

Kako navodi američka mreža pozivajući se na vojne izvore, predsjedničkom avionu je u prvi mah zabranjeno slijetanje na aerodrom u Istanbulu.

NBC tvrdi da je Erdogan tada zatražio privremeno utočište u Njemačkoj, ali da je ta zemlja odbila da mu pruži azil. Nakon toga se on navodno obratio Londonu.

Erdogan je tokom dana bio na odmoru u poznatom ljetovalištu Marmarisu, a krenuo je ka Istanbulu kada je došlo do pravog rata na ulicama najvećih gradova u zemlji.

Oko pola četiri ujutru sletio je na aerodrom "Ataturk", gdje su ga dočekale brojne pristalice, nakon što je proveo nekoliko sati u vazduhu.

Radarski podaci pokazuju da je predsjednički avion kružio iznad Turske, dok nije odlučeno da je bezbjedno da se spusti u Istanbul.

Odnosi između Turske i Njemačke su zategnuti u posljednjih nekoliko mjeseci nakon što je u Bundestagu usvojena rezolucija kojom se masakr Turske nad Jermenima proglašava genocidom.

Zatim su turske vlasti onemogućile njemačkim političarima da posjete NATO bazu Indžirlik.

(B92)

Portal Analitika