Društvo

Rusi demantovali Amfilohija: Sabor na Kritu za njih nije svepravoslavni!

Ruska pravoslavna crkva ne priznaje svepravoslavnost dokumenata usvojenih na Kritu – objavila je kao udarnu vijest u petak ruska agencija „RIA Novosti“.
Rusi demantovali Amfilohija: Sabor na Kritu za njih nije svepravoslavni!
Portal AnalitikaIzvor

Pozivajući se na Vladimira Ljegojdu, rukodioca sinodalnoga odjeljenja Moskovske patrijaršije za odnose sa javnošću, agencija prenosi da je „Sveti Sinod ocijenio da je Sabor na Kritu, na kojem je učešće uzelo 10 od 15 pomjesnih autokefalnih crkava, predstavlja važan događaj u istoriji sabornoga procesa u Pravoslavnoj crkvi“, ali da „Sinod naglašava kako osnovu svepravoslavne saradnje predstavlja princip konsenzusa, koji je narušen odustvom saglasnosti od niza autokefalnih crkava“.

Podśetimo, u izdanju emisije „Živa istina“ od 3. jula, mitropolit crnogorsko-primorski SPC, Amfilohije Radović, izrazio je očekivanje da će Ruska crkva usvojiti najmanje pet od ukupno šest na Kritu usvojenih dokumenata. Takva očekivanja temeljio je, kako je rekao, i na više telefonskih razgovora koje je obavio sa mitropolitom Ilarionom Alfejevim, „ministrom vanjskih poslova“ Ruske crkve.

Međutim, Moskovska patrijaršija, preko svojega predstavnika, sada ga je indirektno opovrgla.

„U odsustvu principa konsenzusa“, kazao je V. Ljegojda za „RIA Novosti“, „Sinod Moskovske patrijaršije je ocijenio da se Sabor na Kritu ne može razmatrati kao svepravoslavni, a usvojeni na njemu dokumenti ne mogu izražavati svepravoslavni konsenzus“.

Sveti Sinod Ruske pravoslavne crkve je danas u patrijaršijskoj i sinodalnoj rezidenciji u Danilovome manastiru u Moskvi, pod predśedništvom patrijarha Kirila I Gundjajeva, održao svoje vanredno zasijedanje.

Moskovska patrijaršija se danas prvi put službeno oglasila nakon Sabora na Kritu na koji nije poslala svoju delegaciju.

Prethodno je i Antiohijska patrijaršija objavila da ne priznaje status Svetoga i Velikoga Sabora za nedavno održani skup 10 pomjesnih crkava na Kritu, već ga tretira samo kao „pripremno savjetovanje“ budućeg Svepravoslavnoga Sabora, čije mjesto i vrijeme održavanja nije ni utvrđeno.

Antenam.net

 

Portal Analitika