Društvo

Pomoćnik Petrušić u posjeti CERN-u

Pomoćnik ministra nauke, mr Darko Petrušić boravio je ove nedjelje u posjeti Evropskoj organizacija za nuklearna istraživanja (CERN), na poziv dr Christoph-a Schafer-a, savjetnika za međunarodnu saradnju. Pomoćniku Petrušiću u CERN-u se pridružila i crnogorska fizičarka dr Sanja Damjanović, koja već dugi niz godina radi u ovoj prestižnoj instituciji, te su zajedno obišli S’cool LAB, najnoviji edukacioni projekat CERN-a, kao i detektor čestica Atlas.
Pomoćnik Petrušić u posjeti CERN-u
Portal AnalitikaIzvor

Pored susreta sa predstavnicima CERN-a pomoćnik ministra Petrušić imao je priliku da se sretne sa naše dvije studentkinje Jelenom Mijušković i Teom Bandom, koje pohadjaju ljetnju školu, te da se upozna sa utiscima njihovog dosadašnjeg boravka u CERNu. 

Na osnovu Ugovora o saradnji između Vlade Crne Gore i Evropske organizacije za nuklearna istraživanja (CERN) o naučnoj i tehničkoj saradnji u oblasti visokoenergetske fizike, potpisanog 01. oktobra 2007. godine, postignutog dogovora u CERN-u prilikom posjete crnogorske delegacije ovoj Instituciji u decembru 2014. godine, i posjete delegacije CERN-a Crnoj Gori, tokom festivala “Otvoreni dani nauke” u septembru 2015. godine, Ministarstvo nauke je na osnovu Konkursa za učešće na programu CERN-a „Studentska ljetnja škola CERN 2016“ selektovalo kandidate za učešće i boravak u ovoj instituciji. 

Studentska ljetnja škola CERN-a održava se svake godine u trajanju od 8-13 nedjelja tokom jula i avgusta i obuhvata teoretsku obuku, učešće na radionicama, seminarima, izložbama kao i eksperimentalni rad. Najbolji crnogorski studenti imaju priliku da se uključe u svakodnevni rad CERN-ovih velikih istraživačkih timova koji realizuju interdisciplinarna istraživanja, slušaju predavanja, posjete CERN-ove laboratorije i postrojenja, kao i opremu kojom raspolaže ova institucija, učestvuju na radionicama sa naučnicima koji su lideri u svojim oblastima istraživanja.

untitled

Jelena Mijušković je studentkinja četvrte godine Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta Crne Gore, odsjek Fizika, dok je Tea Banda je studentkinja završne godine master studija, studijski program: Sajber bezbjednost na Fakultetu za informacione sisteme i tehnologije Univerziteta Donja Gorica. Takođe, ljetnjoj školi za profesore fizike CERN 2016 prisustvuje i naša profesorica iz Bara, Ines Zlatović.

Drugi dio boravka pomoćnika Petrušića u Ženevi bio je posvećen posjeti centru izvrsnosti  iz oblasti biotehnologije - Campus Biotech i susretu sa predstavnicima ovog prestižnog centra. Osnivači Centra su dva švajcarska univerziteta: Ecole Polytechnique Fédérale de Lausanne (EPFL) i University of Geneva (UNIGE), kao i WYSS Centar za bio i neuroinženjering. Osnovna oblast istraživanja Campus Biotech-a jeste ljudski mozak i kičmena moždina te Centar predstavlja važnog partnera u globalnoj inicijativi „Ljudski Mozak”, najambicioznijem naučnom projektu otkrivanja svih mogućnosti i razumevanja funkcionisanja ljudskog mozga, u kome učestvuju naučnici iz čak 135 zemalja. 

Portal Analitika