Društvo

Mališani sa Kosova ljetuju u Tivtu

Godinama su imali, nažalost, noćne more, a ovog ljeta makar na sedam dana dobili su pravo more. Naime, 42 djece iz kosovskih enklava ljetuje trenutno u Tivtu uz pomoć francuske humanitarne organizacije “Solidarnost za Kosovo”.
Mališani sa Kosova ljetuju u Tivtu
Portal AnalitikaIzvor

Mališane je odabrala raško-prizrenska Eparhija po socijalnim kriterijumima u zabačenim selima Kosovskog pomoravlja, centralnog Kosova i u Metohiji.

Djevojčice i dječaci borave u Tivtu, u porodičnom ljetovalištu, od 12. do 19. jula.

- Djeca su bila nevjerovatno uzbuđena kada su videla plavi horizont mora koji se širi u nedogled. Njihove oči su se zacaklile od sreće! Ovdje su prvi put otkrili čari kupanja i upoznali more - kaže Arno Gujon, direktor organizacije „Solidarnost za Kosovo“.

195bb25ab14277540fb21dd46629333d

Pored plaže, na koju idu svaki dan, djeca uče i da plivaju i bave se sportskim i umjetničkim aktivnostima.

- Ovo putovanje je prilika da najsiromašnija djeca prekinu život u izolaciji, upoznaju drugu djecu, stvaraju prijateljstva, i istovremeno uživaju u raspustu na mirnom mjestu, daleko od posebno teške svakodnevice - dodao je Gujon.

Ovaj humanitarni projekat u potpunosti finansira organizacija „Solidarnost za Kosovo“ zahvaljujući podršci deset hiljada donatora iz Francuske kojima je posebno stalo do sreće ovih mališana.

blic.rs

Portal Analitika