Komentar

ŠTO TO HUČI SUTJESKA: 1. Smjena "zlog lakrdijaša"

Završni otpisni ispis bivšem predsjedniku crnogorske Skupštine, Ranku Krivokapiću (i trabantima)
ŠTO TO HUČI SUTJESKA: 1. Smjena "zlog lakrdijaša"
Boro KRIVOKAPIĆ
Boro KRIVOKAPIĆAutor
Portal AnalitikaIzvor

Piše: Boro KRIVOKAPIĆ

Zbogom… Predsjedniče!

Kad teoretičar “trulih dasaka” završi kao – najtruliji!... Sve se nadajući da će Tvoj „ciklus zvani cirkus“ skončati poželjnije – kako bi barem oslabila Tvoja istrajnost da sramotiš Crnu Goru, manje važno i sebe (i kako bih se već i iz razloga moralne i intelektualne higijene lakše ratosiljao bijede da se gnjavim Tvojim, i trabanata Ti, prijesnim lažima i podvalama, prljavicama i snoviđenjima...) – sve sam odlagao ovu završnu otpisnicu; time računajući i na njenu eventualnu, meni i abdomenalno razumniju konciznost. Ali i kao po magarećoj kazni i sve uzaludno: Tvoj i Tvojih „kolega“ prljavi jezici što su izgubljeniji utoliko su, i niže, septičniji i – agresivniji. Psihološki poznato, a crnogorski pasionirano... I tome prolivu, Tvom i četničko/informbiroovske družbe Ti, nema lijeka. Karakteri. U tome (a ni u drugome), naravno da ne mogu da vas spriječim. Ali za vašu literarnu nesreću pone što mogu: makar da vam ta intimna logoreja ne protiče kako ste uglavnom navikli – nežigosano. I nesistematizovano. Utoliko i nekažnjivo. Tako ni kao uslov opšte, nazovi opozicione, i Tvoje, dinamike: iz laži u laž. Arhipelag laži.

Zbogom... Predsjedniče!

 Zaboravite – kako ste banovi zabanili – da ćeš Ti, i družina Ti zorna, već „s visoka“ besprizivno ocrnjivati i omalovažavati sve i svakoga; a zatim ekskluzivno još i lakirovati sami – sebe. Iako izreda činovničići, egzercir obijesnih mediokriteta; primjerci bez ikakvog i djelceta, ali balegom „s ramena“ po svakom i svačijem – djelu. Mjesečari sa – mandatom. Kao što i „pokoljenja djela sude“, niti ćete ni aktuelno, dekretovano sami sebe – tumačiti. Pa, recimo četnički su sljednici – „građani“; a svi koji se tome, jasno, zasprdaju – „plaćenici režima“. Ili koji god „diplomirani primitivac“, crnogorski obično i politički agent (kad nije i drugi), crnogorski najčešće i viševremeno združeni, isprelijepljeni karijeristički prevarant, dakle koji god ovu zlosrećnu, tek obnovljenu crnogorsku državu što veselije zapiša - analitičar (!), mislilac(!), profesor (!) itd!; a ko god se usudi da... „u tom ludilu ima sistema“: parlamentarnom i medijskom grajom biva „demokratski kamenovan“ kao arapska preljubnica - „režimski korupcionaš“. Neće moći, neće moći!... Ima i imaće to svoju cijenu: Kako i kad god mi bude drago, ima da vas presabiram i pretresam – sve talenti do... jednoga! – da vas pljevim kao „bugarsku skupštinu“. ...I što vam niko uzet’ neće! Pa, slobodno (i da vidimo!), građanski bez mane „napred u slavu!“ (majora Gavrilovića); a „plaćenici režima“, normalno, u vama zaraznu – blagajnu. Najteže mi je što vas znam.

Zbogom... Predsjedniče!

Probija i najžalosnije, olovna činjenica da si Ti, takav i takav (i nikakav), čak svih 13 godina bio predsjednik crnogorske Skupštine; najduže u njenoj, i višestranačkoj i jednopartijskoj, 110 godina dugoj povijesti. Ali i uprkos i tome - i tome! - Ti si prezrivo smijenjen, osujećen u dva sata poslije ponoći, kao u rutinskoj policijskoj raciji kakav makro u staničnom pisoaru. I još, na jedva 10-tak sati prije nego će u Briselu crnogorski premijer, izvini(te), istorijski Đukanović primiti protokol najvišeg dometa Crne Gore u istoriji – o pristupanju NATO paktu. I na samo dva dana prije jubilarnog datuma, prve decenije obnovljene crnogorske države. Profil. Kako se i u dnu poniženosti može i još – mizernije. I najmizernije. I, po „tvojski“, i najcrnogorskije. Aferim, državniče!

Zbogom... Predsjedniče!

Teško da je moglo i tužnije i ružnije... A za predsjednika Socijaldemokratske partije i najporaznije: bez izuzetka, za Tvoju smjenu i sve partije tzv. manjinskih naroda, srži građanske i demokratske Crne Gore. Oni isti, svi, koje si i Ti jednom uznosio: „Neka Crnu Goru niko ne plaši njenim Muslimanima, Bošnjacima i Albancima...“ („Vijesti“, Podgorica, Novembar 2014). Ali, evo, poručuju Ti, da se crnogorski „manjinski narodi“ plaše – Tebe. I s razlogom, jakim. A to je i politički i ljudski uvijek zastrašivanje – najsramotnije. Nasuprot, kako da tzv. manjinski narodi Crne Gore – po svom manjinskom biću već i najosjetljiviji; time i crnogorski lakmus – da plebiscitarno podržavaju DPS/Đukanović, po Tvome, „diktatorsku vlast“!? Ne postoje „diktatorske vlasti“ podržane od – manjina. Contradictio in adjecto. Kad bi međunarodni spikeri, posebno činioci EU/ Brisel, bar toliko naučili – a ne i Tvojom sramnom animacijom apsolvirali! – bez napora bi tačno shvatili Crnu Goru. Ako je poslije reakcionarnog, ali ne i bez „svake“ bregzita, EU/Brisel u stanju da bilo šta shvati?

Zbogom... Predsjedniče!

Da nije svega toga, bezmalo književnog obrasca, crnogorski tipske nakaznosti pojave – „zli lakrdijaš“, odredi li Dostojevski... – mogao bih Te preventivno i preskočiti (kao što Ti i jesi za preskakanje). Ali to bi značilo stimulisati Tvoje državne prevare kao briž- nost za „suverenitet građanina“; ili da se četnici, i Tvoji četnici („ugledni parlamentarci“), podmeću kao – reformisti; ili da dvojnici idolatrista Staljinovih, informbirovaca, galame kao – demokrate; ili da se bordelski i berzanski agitatori prerušavaju kao – novinari!?... Najzad, da se i po ličnom iskazu politički (a i drugi) agenti stranih interesa u Crnoj Gori (Velika Srbija, Rusija...) prezivaju kao – politička opozicija; a ne kako je svugdje u demokratskom svijetu – peta kolona!? Zahvaljujući i Tebi – a institucionalno isključivo Tebi - mogućno jedino u Crnoj Gori. Bože pravde!... Peta kolona – drljevićevski, jedina investicija Tvog tetrapak liderstva. (Pobjeda) Sjutra: SPOMENAR TROJANSKIH KONJA („Parče istorije“ besčašća)

Portal Analitika