Društvo

CKM organizuje proslavu u Lovćencu

Trinaesti jul utkan je u crnogorsko biće kao jedan od najznačajnijih datuma naše istorije i zaslužuje da se obilježi s posebnim ponosom, kao dug slobodarima, koji su za generacije prije nas, za nas same i za generacije koje će doći, žrtvom stvorili budućnost, poručuju iz Crnogorske kulturne mreže (CKM).
CKM organizuje proslavu u Lovćencu
Portal AnalitikaIzvor

Ta NVO će, u čast Dana državnosti, u Lovćencu organizovati Crnogorsko kulturno veče.

„Ovom večeri, koja je najmasovniji događaj crnogorske zajednice izvan njenih granica, želimo da pošaljemo poruku svim Crnogorcima, ma đe bili, kao i svim bratskim državama i narodima, da proslavom našeg Dana državnosti odajemo priznanje, ali i ističemo naš antifašistički i slobodarski duh i slavimo hrabrost i pregnuće kojim smo, zajedno sa ostalima, sredinom prošlog vijeka stali na put najvećoj pošasti u novijoj istoriji civilizacije. Uistinu, 13. jul je dan kada smo stali u odbranu svoje časti i slobode, ali i u odbranu same civilizovanosti“, saopšteno je iz CKM-a.

Ističu da su kulturne manifestacije jedan od najboljih načina da nasljeđe i dobronamjernost nađu put do svih naroda i narodnosti u regionu i šire.

„Želimo svima da pošaljemo poruku da su dobrodošli pod našu zastavu - pod zastavu širokogrudosti, sloge, jedinstva i napretka. Odlučili smo da ovogodišnje Crnogorsko kulturno veče organizujemo za naše bratstvenike, koji žive u Lovćencu, a koji, i pored veoma skromnih uslova života, njeguju crnogorsku kulturu, tradiciju i običaje. Smatamo da mladi, koji žive u tom malom mjestu i čija srca kucaju za Crnu Goru, imaju pravo da osjete radost veselja kojemu je povod slava njihove matice Crne Gore“, navode iz CKM-a.

Crnogorsko kulturno veče, kako dodaju, prvenstveno ima za cilj promociju crnogorske kulture, identiteta i običaja.

„Vjerujemo da će  Dan crnogorske državnosti biti proslavljen  na način koji dolikuje Crnogorcima, đe god bili i da će Lovćenac biti još jedan plamen crnogorskog slobodarskog ognja koji gori i grije nas decenijama. Cilj nam je da na jednom mjestu okupimo što veći broj Crnogoraca i svih dobronamjernika, koji žive širom Srbije, i da zajedno proslavimo jedan od najznačajnijih praznika Crne Gore“, poručuju iz CKM-a.

U Lovćencu večeras nastupaju guslari, kulturno-umjetnička društva, Branka Šćepanović, Mirko Rondović, Miloje Bubanje, Milivoja Đurišić, Veljko Krivokapić, a veliki koncert održaće Željko Samardžić. Program će, prema najavama, trajati tri sata.

„Organizacija  Crnogorske večeri u ovom trenutku je veoma važna, jer je crnogorska zajednica u Srbiji razjedinjena, a njena krovna institucija Crnogorski nacionalni savjet ne funkcioniše, zbog uticaja spoljnih faktora kojima nije interes jedinstvo naše zajednice, i jačanje crnogorskog identiteta u Srbiji“, dodaju iz CKM-a. (Portal RTCG)

Portal Analitika