Društvo

Povodom 13. jula: Mugoša položio vijenac na Spomeniku Narodnih heroja u Ljubljani

Povodom 13. jula Dana državnosti Crne Gore i dana ustanka crnogorskog naroda, ambasador Crne Gore u Sloveniji Miomir Mugoša danas je položio vijenac na Spomeniku narodnih heroja u centru Ljubljane.
Povodom 13. jula: Mugoša položio vijenac na Spomeniku Narodnih heroja u Ljubljani
Portal AnalitikaIzvor

Iz Ambasade su kazali da Spomenik narodnih heroja u Ljubljani nosi posebnu simboliku i poruku.

"U godini kada Slovenija i Crna Gora obilježavaju jubileje nezavisnosti, naročito je potrebno ukazati i podsjetiti se vrijednosti slobode i antifašističkog značaja 13. jula, dana početka narodnog ustanka protiv fašizma 1941. godine, odnosno datuma kada je Crna Gora 1878. godine stekla međunarodno priznanje njenog državnog subjektiviteta na Berlinskom kongresu. Neophodno je jasno istaći da je 13. jul zauvijek uklesan ne samo u viševjekovnoj istoriji Crne Gore, već svojim jedinstvenim i vječnim vrijednostima u samom crnogorskom biću", piše u saopštenju. 

Ambasada je takođe podsjetila i na upečatljive stihove eminentnog slovenačkog pjesnika Otona Župančiča koji su ispisani na spomeniku. 

"Svima nam je dodijeljena jedna otadžbina, i jedan život i jedna smrt. Predani slobodi, spremni smo za borbu, i šta je život i šta je smrt? Budućnost je vjera, onaj ko umire za nju, uzdiže se u život kada pada u smrt". 

cdm

Portal Analitika