Politika

Predsjednik Vlade primio zamjenika pomoćnika državnog sekretara za odbranu SAD

Predsjednik Vlade Crne Gore Milo Đukanović primio je danas zamjenika pomoćnika državnog sekretara za odbranu SAD Majkla Karpentera, koji boravi u posjeti regionu.
Predsjednik Vlade primio zamjenika pomoćnika državnog sekretara za odbranu SAD
Portal AnalitikaIzvor

Premijer Đukanović je zahvalio Vladi i narodu SAD na podršci evroatlantskoj integraciji Crne Gore, na pokrenutoj inicijativi za ratifikaciju Pristupnog protokola prema Senatu, i podijelio utiske sa nedavno održanog Samita NATO u Varšavi na kojem je Crna Gora po prvi put učestvovala u statusu pozvane zemlje. Detaljno je govorio i o napretku u pregovaračkom procesu sa EU. U kontekstu rezultata u ostvarivanju strateških prioriteta, istakao je da je vrijeme pokazalo da smo u Crnoj Gori imali jasnu viziju kada smo se odlučili da obnovimo nezavisnost. Posebno je istakao da je Crna Gora dobar promoter evroatlantskih vrijednosti na Zapadnom Balkanu, i da će njeno skoro članstvo pozitivno uticati na stabilnost regiona. On je podvukao da su reforme, vladavina prava i stvaranje što povoljnijih uslova za privlačenje stranih investicija i brži ekonomski razvoj, put daljeg ekonomskog i demokratskog napretka crnogorskog društva. 
Karpenter je čestitao premijeru Đukanoviću desetogodišnjicu nezavisnosti, i podsjetio da je Crna Gora praktično od prvog dana u Partnerstvu za mir, na putu evroatlantske integracije. Odajući priznanje za reforme koje je ostvarila u vojnom, odbrambenom i obavještajnom sektoru, kao i na polju vladavine prava, uz ocjenu da je podignut nivo političke kulture u društvu kroz spremnost vlasti da sarađuje sa opozicijom, Karpenter je podvukao da su to elementi koji su Crnu Goru doveli do ovog stadijuma, i do Samita NATO u Varšavi u pomenutom statusu, na kojem je i on učestvovao kao član američke delegacije. Karpenter je obavijestio premijera Đukanovića da je Bijela Kuća proslijedila neophodna dokumenta Senatu za ratifikaciju Pristupnog protokola Crne Gore sa NATO, i izrazio uvjerenje da će taj proces biti završen u mandatu sadašnje američke administracije. 
Đukanović i Karapenter razmijenili su mišljenja i o aktuelnim kretanjima na Zapadnom Balkanu, i zajednički konstatovali da je posvećenost borbi protiv korupcije, i vladavini prava od presudnog značaja za napredak u integracijama svih zemalja pojedinačno, i regiona u cjelini.  

Portal Analitika