Abiznis
  • Portal Analitika/
  • Abiznis /
  • Ministarstvo: Opravdanost izgradnje Bloka II TE Pljevlja potvrdile analize renomiranih kompanija

Ministarstvo: Opravdanost izgradnje Bloka II TE Pljevlja potvrdile analize renomiranih kompanija

Ministarstvo ekonomije reagovalo je na tvrdnje MANS-a da Vlada žuri da na “mala vrata” progura drugi blok TE Pljevlja, navodeći da su netačne tvrdnje o opravdanosti projekta i da su sve analize pokazale opravdanost projekta koje su radile renomirane kompanije kao što su POYRY, FICHNER i Deloitte.
Ministarstvo: Opravdanost izgradnje Bloka II TE Pljevlja potvrdile analize renomiranih kompanija
Portal AnalitikaIzvor

Iz resora kažu da je o ovom projetku, od odabira prvorangiranog ponuđača do sada, razgovarano na svim relevantnim adresama.

"I sam MANS je organizovao okrugli sto na tu temu gdje je do detalja tim Elektroprivrede Crne Gore i Rudnika uglja Pljevlja, demantovao sve tvrdnje koje MANS uporno iznosi kako bi spriječio projekat. Dalje, u procesu realizacije projekta, o njemu se izjašnjava Vlada Crne Gore iako ne postoji zakonska obaveza jer se radi o projektu koji će da realizuje kompanija, iz svojih sredstava i kreditnog zaduženja koji ide na teret EPCG a ne države. Konačno, sa projektom će biti upoznata i Skupština Crne Gore", tvrde u Ministarstvu.  

Ističu i da je netačno da Evropska Unija „od 1. januara naredne godine zabranjuje svojim članicama da finansiraju projekte izgradnje termoelektrana”.

"Tačno je da EU, od 1. januara, neće finansirati projekte termoelektrana sa instalisanom snagom manjom od 300 MW. Izostavljanje ove činjenice svakako da predstavlja grubo manipulisanje javnostima. Što se tiče predloga novog akcionarskog ugovora sa A2A, podsjećamo da je ova kompanija kupila akcije u EPCG, da je ih je platila 434 miliona eura, a da je spremna da ih, u slučaju da aktivira izlaznu opciju, državi proda za 250 miliona eura i to u sedam godišnjih rata. Ukoliko MANS smatra država treba da se plati više, i odjednom da optereti EPCG ili državni budžet, postoji legitimni načini da to procesuiraju", konstatovali su iz resora. 

Portal Analitika