Politika

Zanieri: Sporazum dobar način za jačanje povjerenja

Sporazum između vlasti i opozicije dobar je način da se svi politički subjekti angažuju i da, nakon političke krize, počnu da rade zajedno kako bi se ponovo ojačalo povjerenje u političke snage Crne Gore, ocijenio je generalni sekretar OEBS-a, Lamberto Zanieri.
Zanieri: Sporazum dobar način za jačanje povjerenja
Portal AnalitikaIzvor

On je na konferenciji za novinare, nakon razgovora sa predsjednikom Skupštine Darkom Pajovićem, kazao da bi želio da vidi sve političke subjekte, iz vlasti i opozicije, da udruže političke snage ka održavanju uspješnih parlamentarnih izbora zakazanih za jesen.

Zanieri je naveo da će OEBS biti podrška tom procesu i da će danas biti uručen poziv za posmatranje izbora.

On će, kako je najavio, preporučiti Parlamentarnoj skupštini OEBS- a da obezbijedi dovoljan broj posmatrača koji bi pratili procese pripreme i sprovođenja izbora.

OEBS će, prema riječima Zanierija, nastaviti da pruža tehničku podršku Državnoj izbornoj komisji, ali i Ministarstvu unutrašnjih poslova, Skupštini i drugim institucijama.

“Ovo je proces u kojem smo svi zajedno i želimo da u narednom periodu dođemo u jednu fazu političke stabilnosti. To je u dugoročnom interesu svih građana Crne Gore”, poručio je Zanieri.

On je kazao da je sa Pajovićem razgovaro o dugoročnoj saradnji misije OEBS-a i crnogorksog parlamenta, i o njenoj važnosti.

Prema riječima Zanijerija, biće nastavljena i saradnja sa Vladom Crne Gore i pružena podrška na duži period.

On je Crnoj Gori čestitao deceniju od obnove nezavisnosti i saopštio da će uspešna saradnja, ostvarena u tih deset godina, biti nastavljena i u budućem periodu.

Pajović istakao je da će misija OEBS-a i ove godine biti prisutna na izborima zakazanim za 14. oktobar, i da ta organizacija već deset godina podržava demokratske procese u Crnoj Gori.

On je kazao da je ponosan što je politika kriza u Crnoj Gori riješena bez međunarodnog učešća.

Pajović je rekao da će OEBS pružiti podršku radu Skupštine i Vladi izbornog povjerenja, čiji je glavni cilj održavanje fer i slobodnih izbora.

On je istakao da je Skupština veoma odgovorna u svom radu, što pokazuje formiranje jednog skupštinskog odbora a, kako je najavio, do kraja sljedeće sedmice biće formiran i drugi, koji će se baviti nadzorom predstojećih izbora.

“Vjerujem da ćemo svi biti svjedoci ostvarenja cilja koji smo postavili pred sobom, a to je da imamo politički stabilnu državu, koja snažno korača putem evropskih i evroatlanstkih integracija i u kojoj će izbori biti više demokratični, slobodni i fer”, poručio je Pajović.

Portal Analitika