Društvo

Marić: Jelić prekršio ustavna načela

Dokumentacija i činjenice u vezi sa angažmanom Zorana Jelića u Zavodu za zapošljavanje Crne Gore (ZZZCG) ukazuju na kršenje zakonskih i ustavnih načela, saopštio je ministar rada i socijalnog staranja, Boris Marić.
Marić: Jelić prekršio ustavna načela
Portal AnalitikaIzvor

On je, na konferenciji za novinare, kazao je da je danas došao u Zavod da se informiše o aktuelnoj situaciji u vezi sa slučajem Zorana Jelića.

Direktor ZZZCG-a, Rade Milošević, podnio je prošle sedmice Vrhovnom državnu tužilaštvu krivičnu prijavu protiv poslanika Demokratske partije socijalista, Zorana Jelića, zbog sumnje da nije dolazio na posao šest mjeseci ove godine tokom kojih je, kako je rekao Milošević, uredno primao platu.

Jelić u tom periodu bio samostalni savjetnik 1 za koordinaciju i praćenje procesa rada u sektoru za razvoj ljudskih resursa.

Marić je rekao da su ga Milošević i službenici Zavoda upoznali sa nastalom situacijom koja, kako je kazao, očigledno traje godinama.

„Ti podaci, činjenice i dokumentacija govore o kršenju ustavnh i zakonskih načela i normi. Zakonski, imamo problem sa Zakonom o državnim službenicima i namještenicima koji je, u procesu upravne reforme, donijet da bi se profesionalizovala državna uprava“, saopštio je Marić.

Kako je kazao, ovaj primjer govori da ta profesionalizacija ima ozbiljne nedostatke.

„Ovakvim angažmanom prekršen je Zakon. Prekršena su i ustavna načela, podjela zakonodavne i izvršne vlasti“, naveo je Marić.

Prema njegovim riječima, neko ne želi profesionalizaciju državne uprave uprave na način kako ona treba da se izvede, već želi da ostavi politički uticaj u organima uprave.

Marić je poručio da Milošević ima njegovu punu podršku da nastavi da radi i doprinese da Zavod bude profeisonalni organ uprave.

On je objasnio da Jelić, da bi kao samostalni savjetnik 1 u Zavodu obavljao propisane poslove, mora svaki dan biti na poslu.

„I ne znam kome je palo na pamet da zauzima profesionalno radno mjesto nekoga ko bi bio angažaovan u punom radnom kapacitetu i davao doprinos, u skladu sa sistematizacijom, ovo ustanovi“, kazao je Marić.

On je poručio da zakonski osnov da, u vezi sa angažmanom da neko bude profeisonalni poslanik ili ne, nije ispoštovan u ovom slučaju.

„Tražiću da se preuzmu dalje mjere u rješavanju ove sistuacije i da se se utvrdi i nivo štete koju je pretrpio budžet Zavoda i tražiću da se ta šteta nadoknadi“, poručio je Marić.

Direktor Zavoda, Rade Milošević najavio je da će, u skladu sa ovlašćenjima direktora, pokrenuti disciplinski postupak protiv službenice Zorice Sredanović, zbog težih povreda radne obaveze.

Milošević, komentarišući to što je predsjednik države, Filip Vujanović raspisao izbore za 16. Oktobar, ocijenio da je on bespotrebno požurio.

Milošević smatra da će raspisivanje izbora usporiti neke aktivnosti, ne samo u Zavodu, nego u svim drugim državnim organima i javnim ustanovama, jer se primjenjuje Zakon o finansiranju političkih subjekata.

„Svi projekti u Zavodu, koji su započeti prije raspisivanja izbora, neće biti stopirani“, poručio je Milošević.

Portal Analitika