Politika

Vlahović na Malti govorila na svečanosti u čast proslave 10 godina nezavisnosti Crne Gore

Ministarka nauke, prof. dr Sanja Vlahović sa delegacijom boravi u posjeti Republici Malti u periodu od 11. do 13. jula 2016. godine, povodom obilježavanja 10 godina nezavisnosti i 1000 godina državnosti Crne Gore u toj zemlji. U organizaciji Ambasade Crne Gore u Rimu i Počasnog konzulata Crne Gore na Malti, u Valeti, Republika Malta upriličen je svečani prijem, na kojem se ministarka nauke, prof. dr Sanja Vlahović u ime Vlade Crne Gore obratila prisutnima i otvorila ovaj značajan događaj.
Vlahović na Malti govorila na svečanosti u čast proslave 10 godina nezavisnosti Crne Gore
Portal AnalitikaIzvor

Ministarka Vlahović se, u svom obraćanju, zahvalila na prijateljskom odnosu Republike Malte i istakla važnost saradnje i zajedničkih projekata koje Crna Gora ima i veoma uspješno ostvaruje sa tom zemljom. Posebno je naznačila važnost saradnje u prioritetnim oblastima, kao što su ekonomija, poljoprivreda,  nauka, zdravlje, zaštita životne sredine ali i mogućnosti zajedničkog korišćenja fondova Evropske Unije i usluga lučkog transporta.Na svečanosti u čast proslave10 godina nezavisnosti Crne Gore, pored ministarke Vlahović, govorila je i kopredsjednica Republike Malte, Dolores Cristina. Kopredsjednica Dolores prisutne je upoznala sa dugom istorijom izvanrednih bilateralnih odnosa Crne Gore i Malte, kao i intenziviranju saradnje na nivou premijera i predsjednika dviju država.

Obilježavanju 10 godina nezavisnosti Crne Gore na Malti prisustvovali su predstavnici Vlade Republike Malte, predstavnici diplomatskog kora, kao i relevantni predstavnici malteških institucija i turističkih agencija, te će ovaj događaj doprinijeti razvoju novih ideja i unaprijeđenju već uspostavljene saradnje, kao i razmjeni pozitivnih iskustava na planu realizacije zajedničkih aktivnosti.Veoma je važna podrška Malte u procesu pristupanja Crne Gore Evropskoj Uniji, kao i činjenica da će predsjedavanje Malte EU početi od 1. januara 2017. Malta je takodje važan partner u procesu usklađivanja zakonodavstva Crne Gore sa zakonodavstvom EU i parlamentarne procedure.

Crnogorska delegacija, predvođena ministarkom Vlahović, u toku posjete Republici Malti održala je bilateralni sustret sa članovima Vlade Republike Malte i predsjednicima vodećih institucija te države. Sastanku su prisustvovali Anthony Gatt, Državni sekretar Ministarstva za konkurentnost, digitalne, pomorske i ekonomske usluge, Franco Schembri, predsjednik Pomorstva Malte, prof. ing. Saviour Zammit, rektor za istraživanje i transfer znanja,  drEdward Woods, predsjednik Uprave za komunikacije Malte, dr Emanuel Darmanin, načelnik odjeljenja za strategiju i biznis Agencije za informacione tehnologije Malte, kao i dr Jeffrey Pullicino Orlando, predsjednik Savjeta za nauku i tehnologiju.

Zbog izuzetno dobrih odnosa i saradnje koju je Ministarstvo nauke i ministarka Vlahović uspostavila sa svojim kolegama sa Malte, upriličeni sastanak omogućio je nastavak razgovara u cilju unapredjenja saradnje i razvoja novih mehanizama zajedničkog djelovanja. Naime, prof dr. Sanja Vlahović, ministarka nauke i dr. Hose A. Herera, parlamentarni sekretar za konkurentnost i ekonomski razvoj u Vladi Republike Malte potpisali su 20. aprila u Vili Gorica, Sporazum o naučno-tehnološkoj saradnji između Crne Gore i Republike Malte.

Fokus održanog sastanka bio je na sledećim koracima saradnje, kao što su usaglašavanje programa saradnje i raspisivanje Konkursa za sufinansiranje naučno-tehnološke saradnje za zajedničke crnogorsko-malteške projekte. Saradnja između naučnih ustanova dviju zemalja, univerziteta i istraživačkih tijela, inovacionih klastera i naučno-tehnoloških parkova, realizovaće se kroz: zajedničke naučne, tehnološke, inovativne i preduzetničke programe i projekte.

Nakon bilateralnog sastanka, članovi delegacije posjetili  su Međunarodni institut za pomorsko pravo, gdje su sa predstavnicima te uspješne institucije razgovarali o modelima saradnje kroz bilateralne projekte i udruženo apliciranje za sredstava iz fondova Evropske Unije, ali i razmijenili mišljenja i iskustva o različitim pitanjima od obostanog interesa. 

Pored ministarke Vlahović, delegaciju Crne Gore čine Vojin Vlahović, savjetnik predsjednika Vlade Crne Gore, prof. dr Vesna Maraš, predsjednica Savjeta za naučnoistraživačku djelatnost i direktor razvoja Kompanije 13. Jul Plantaže, prof. dr Danilo Nikolić, dekan Fakulteta za pomorstvo Univerziteta Crne Gore i član Savjeta za visoko obrazovanje i dr Anastazija Miranović, direktorica Uprave za zaštitu kulturnih dobara. U ime domaćina posjete, uz delegaciju Crne Gore, bili su Alfred Barthet, počasni konzul Crne Gore na Malti i Aleksandar Drljević, I savjetnik Ambasade Crne Gore u Rimu.

Drugog dana boravka na Malti planirane su posjete relevantnim institucijama iz oblasti nauke, istraživanja i razvoja, kao što su ESPLORA, Insteraktivni naučni centar, Savjet za nauku i tehnologije, kao i naučni park „Malta’s Life Sciences Park”. 

Portal Analitika