Društvo

Doktorske studije besplatne za struku od javnog interesa

Vlada je na sjednici prošle sedmice usvojila dokument u kojem se predviđa da je moguće da dio doktorskih studija bude finansiran iz budžeta.
Doktorske studije besplatne za struku od javnog interesa
Portal AnalitikaIzvor

Vlada nije donijela posebnu odluku kojom se definiše da će doktorske studije biti besplatne jer, sada nije urgentno da se riješi to pitanje zato što će ih studenti po novom modelu studiranja upisivati tek 2022. godine.

''Pretpostavljam da će se ta pitanja rješavati kroz programski ugovor koji treba da zaključe Vlada i Univerzitet Crne Gore. Moraju ga zaklčjučiti do sljedeće godine, a poslije ljeta će biti spreman preliminarni nacrt tog ugovora'', pojašnjava izvor Pobjede.

On kaže da će se finansirati studijski programi na doktorskom nivou za koje se procjeni da postoji javni interes i potreba države za ljudima koji imaju određenu profilaciju.

Vlada je na sjednici usvojila dokumenta kojima je predviđeni i da osnovne i magistarske studije, u trajanju od dvije godine, budu besplatne. Od sljedeće godine na crnogorskim fakultetima nastava će se odvijati kroz novi model studiranja 3+2+2, kojim će biti zamijenjen postojeći model 4+1+3. Rečeno je da je neophodno napustiti dosadašnji model studiranja zato što nije prepoznatljiv u Evropi, što nas izopaštava iz integracijskih procesa obrazovanja. (Pobjeda)

Portal Analitika