Društvo

Sva čuda Crne Gore: Za prvo mjesto nagrada 2.000 eura

Sedamnaestog jula biće raspisan javni poziv za učešće građana i drugih subjekata u projektu Sva čuda Crne Gore i trajaće mjesec dana, sa mogućnošću produženja – saopšteno je na danas održanoj konferenciji za medije povodom početka pomenutog projekta. Osim toga, danas je potpisan sporazum između Ministarstva održivog razvoja i turizma te Investiciono-razvojnog fonda o saradnji na Projektu.
Sva čuda Crne Gore: Za prvo mjesto nagrada 2.000 eura
Portal AnalitikaIzvor

Sva čuda Crne Gore će se realizovati u okviru Programa podsticajnih mjera u turizmu i zapravo predstavlja mehanizam oživljavanja interesovanja za turistički neafirmisane i nepoznate crnogorske lokacije. Ministarstvo održivog razvoja i turizma će tako, u saradnji sa IRF-om, raspisati konkurs i pozvati sve građane i druge subjekte da dostave svoje ideje i inicijative koje su kompatibilne sa osnovnim ciljem Projekta, bilo sa se radi o:

a) predlogu za uvrštenje određenog lokaliteta na listu Projekta, sa obrazloženjem turističke atraktivnosti, bez obzira da li je ona zasnovana na prirodnim ljepotama, istoriografskim faktima, zanimljivim pričama i/ili legendama i dr.
b) konkretizovanju ideja turističkog oplemenjivanja novih lokaliteta, kako bi se unaprijedila njihova privlačnost i
c) biznis-inicijativama koje podrazumijevaju spremnost aplikanta da ih, uz subvencije i druge forme institucionalne podrške, realizuju. 

Prva nagrada je u iznosu od 2.000 eura, druga 1.500 eura i treća 1.000 eura. Takođe, predviđeno je plaćanje otkupne nadoknade od 100e za ostale prihvaćene aplikacije iz grupe a). Plaćanje otkupne nadoknade od 300 eura za sve prihvaćene aplikacije po kategoriji b), ukoliko aplikacija ne uključuje i prijavu po kategoriji c); Plaćanje participacije za troškove apliciranja odnosno obrade biznis inicijative do nivoa potrebnog za dalju obradu prema Investiciono razvojnom fondu u iznosu od 500e.

Ministar Branimir Gvozdenović kazao je da Projekat Sva čuda Crne Gore podrazumijeva otkup priča koje su vezane za anegdote, istorijske događaje interesantne čnjenice iz svih djelova naše zemlje, koje mogu biti značajne za turističku valorizaciju, a do sada nijesu bile predstavljene na pravi način. 

''Sadržaj može biti vezan i za prirodu i prirodna bogastva, kulturu, religiju, kulturno- istorijsko nasljeđe i sl. Ovo je dakle prilika da javno pozovemo sve koji maju određene priče, da ih ponude i da se uključe u javni poziv koji će biti objavljen 17. jula ove godine, a koji se odnosi kako na građane, tako i na druge subjekte koji imaju inicijative u skladu sa ciljem ovog Projekta. Takođe, ne zadržavamo se samo na otvaranju ideja, već idemo u pravcu njihove pune valorizacije. Ukoliko bude dobrih apliikacija, postoji mogućnost da nagrade budu još veće, kao i veći broj otkupa. Osim toga, postoji mogućnost za produženje roka za dostavljanje ponuda od mjesec dana, u zavisnosti od potrebe i interesovanja. Naša zemlja ima na hiljade prirodnih atrakcija, interesantnih naselja, kulturnih spomenika i istorijski značajnih lokaliteta.
Takođe, uvjeren sam i da će na ovaj način Sjever biti dodatno promovisan'', istakao je on.

Zoran Vukčević, predsjednik odbora direktora Investiciono-razvojnog fonda dodao je da moramo biti svjesni činjenice da nažalost Crna Gora nema preduzetničku kulturu i to je nešto što je, kako govori, izazo za naredni period, bil oda se radi o državnim institucijama ili o lokalnoj administraciji. ''Upravo zato smatram da će ovaj projekat doprinijeti unapređenju preduzetničkog znanja. Jer, da biste započeli neki biznis, ne morate da imate genijalnu ideju koja će promijeniti svijet. Suština je da budete nešto drugačiji i kvalitetniji. Zato smo mi u ovom slučaju obezbijedili posebnu kreditnu liniju u iznosu do 5000e sa kamatnom stopom od 1% za manje razvijene opštine, a 1,5 % za ostale opštine, sa grejs periodom od 12 mjeseci i rokom povraćaja od 6 godina. IRF je od 2010. godne do danas plasirao blizu 65 mliona e, finansirajući 186 projekata. Samo smo u prošloj godini obezbijedli kreditnu liniju za oblast turizma i ugostiteljstva u iznosu od 28 milona e, kojima je otvoreno preko 900 novh radnih mjesta'', zaključio je Vukčević.

 

Portal Analitika