Društvo

Dan sjećanja na žrtve ratova vođenih na prostorima bivše SFRJ

Kao izvorni inspirator ustanovlajavanja 11. jula za Dan sjećanja na civilne žrtve ratova vođenih na prostorima bivše SFRJ u periodu 1991 – 2001. godina i, nadasve, kao organizator i ovogodišnjeg njegovog obilježavanja, Forum bošnjaka Crne Gore, u prvom redu, zahvaljuje svima koji su polaganjem cvijeća ili na bilo koji drugi način uzeli učešće u ovom humanom i visokocivilizacijskom činu.
Dan sjećanja na žrtve ratova vođenih na prostorima bivše SFRJ
Portal AnalitikaIzvor

Podsjetimo, 11. jula ove godine, navršava se 21 godina od najvećeg zločina u Evropi, od Drugog svjetskog rata do danas, kada su oružane formacije bosanskih Srba, u periodu od 11. do 19. jula 1995. godine, u region Srebrenice(BiH) sistematski ubile više od osam hiljada Bošnjaka, starosti od 14 do 70 godina.

Takođe, sedma je i godišnjica usvajanja Deklaracije Skupštine Crne Gore o prihvatanju Rezolucije Evropskog parlamenta o zločinu u Srebrenici i ustanovljavanju Dana sjećanja na srebreničke, kao i sve ostale žrtve sukoba vođenih u tom periodu na prostorima bivše SFRJ.

Konačno, više od četvrt je vijeka i od stradanja više stotina hiljada ljudi svih nacionalnosti i sa svih  prostora bivše SFRJ, među kojima i najmanje 272 građanina Crne Gore.

ers-2622

Forum Bošnjaka Crne Gore  izražava najdublje saosjećanje sa porodicama svih žrtava i, posebno, žrtava zločina počinjenih u  Crnoj Gori ili drugdje u ime Crne Gore, kao što su: Ubistvo izbjegličke porodice Klapuh; Deportacija izbjeglica iz BiH; Otmica putnika iz voza Beograd - Bar; Etničko čišćenje Bukovice kod Pljevalja; Napad na radnike Kombinata “Vukman Kruščić”  i drugi – raznovrsni oblici terorizma u Pljevljima; Hapšenje i tortura nad čelnicima i aktivistima Stranke demokratske akcije;  Likvidacija na desetine izbjeglica sa Kosova u selu Kaluđerski laz; te na stotine stradalih u neslavnom pohodu na Dubrovnik i druga ratišta diljem bivše nam zajedničke domovine, među kojima je i teško stradanje tzv „nikšićke grupe rezervista” u Logoru „Lora“ kod Splita,  Veoma diskutabilno„bjekstvo“ iz spuškog zatvora pritvorenika, zvanog –„monstrum sa Grbavice“, aktera na stotine  zvjerskih ubistva civila po Grbavici i Ilidži kod Sarajeva, te  druga slična  dešavanja u kojima su stradali nedužni.

Svakako, posebno poštovanje i ovim povodom iskazujemo žrtvama, poput, Srđe Aleksića i braće Šekarić iz Trebinja, admirala   Barovića i drugih, koji su, u istom tom periodu, sopstvene živote  položili braneći ugrožene i nemoćne druge vjere ili nacije. Oni su primjer kako se i u zlom vremenu može ostati i biti čovjek i, zajedno sa svim ostalim nedužnim žrtvama, zaslužuju makar jedan dan zvaničnog sjećanja i kajanja, posebno onih koji su na bilo koji način participirali u njihovoj tragediji.

Uprkos svemu, 11. jul, još  nije uvršten u kaledndar značajnih datuma u Crnoj Gori i njegovo je obilježavanje, još uvijek,  čin dobro volje.

 Forum Bošnjaka Crne Gore, s toga, poziva nadležne državne  predstavnike i institucije da, konačno, stvore formalno-pravne pretpostavke i za redovno oficijelno obilježavanje i ovog datuma.

ers-2637

Takođe, s obzirom na činjenicu da crnogorski sudstvo, u suočavanju sa zločinima, nije imalo snage da osudi ni vinovnike ni nalogodavce i da  je  otklon od zločina 90-tih, nažalost, još uvijek,  samo na verbalnom nivou, čak se, nesmetano, nastavljaju pokušaji osporavanja genocida  a sopstveni se zločini  pravdaju tuđim, čime se - svjesno ili nesvjesno – samo  održava ambijent za ponavljanje zločina,  pozivamo nadležne državne predstavnike i institucije da omoguće konstituisanje  jednog Istraživačko – dokumentacionog centra, koji bi prikupio i sačuvao od uništenja činjenice o ovim dešavanjima.

U protivnom, obzirom da zločini ne zastarijevaju, svi oni koji na bilo koji način budu opstruirali suočavanje sa istinom o ovim dešavanjima ući će u rizik da budu odgovorni i za direktno ili indirektno prikrivanje zločina.  

 

Portal Analitika