Zanimljivosti

Patite od hroničnog umora? Problem nije u glavi...

Ljekari su već dugo zbunjeni sindromom hroničnog umora, stanjem u kome i sasvim normalne aktivnosti vode nevjerovatnom umoru kod kojeg ne pomaže uobičajeni odmor. Ne znaju se uzroci ovoga stanja, a postavljanje dijagnoze je teško i dugotrajno.
Patite od hroničnog umora? Problem nije u glavi...
Portal AnalitikaIzvor

Ali, naučnici sa Univerziteta Kornel prvi su uspjeli da identifikuju biološke uzroke ove bolesti koji možda leže u određenim bakterijama iz probavnog trakta i mikroorganizmima u krvi koji mogu da izazovu upalu.

U studiji objavljenoj 23. juna u časopisu Microbiome, tim stručnjaka opisao je kako je na 83 odsto pacijenata dijagnostifikovan sindrom hroničnog umora (ME/CFS). Analizirajući uzorke njihove stolice i krvi, napravili su korak naprijed ka razumijevanju uzroka bolesti.

- Naše istraživanje pokazuje da kod ljudi sa sindromom hroničnog umora postoje odstupanja u probavnoj flori koja možda uzrokuju upale koje onda vode u bolest - kazala je rukovoditeljka istraživanja Morin Henson, mikrobiološkinja i genetičarka na Univerzitetu Kornel.

- Uz to, naše otkriće mikrobioloških abnormalnosti dokazuje da nijesu istinite one smiješne tvrdnje da je uzrok ovog stanja psihološke prirode. Nadamo se da ćemo u budućnosti otkriti što se to tačno događa s probavom oboljelih, te da ćemo pomoću promjena u ishrani ili probiotika uspjeti da izliječimo ovu bolest - kaže profesorica Henson.

Takođe, ovaj tim stručnjaka pokušaće da nađe i odgovor na pitanje da li ovo stanje, uz bakterije, uzrokuju i neki drugi organizmi, poput virusa ili gljivica

Izvor i foto: Jutarnji.hr/Getty Images

Portal Analitika