Abiznis

PRIVREDNA KOMORA: Uručivanje sertifikata preduzećima

Privredna komora Crne Gore, u saradnji sa bonitetnom kućom COFACE, organizovala je u Dvorcu Petrovića svečano uručivanje sertifikata Excellent SME Montenegro malim i srednjim preduzećima koja su ostvarila dobre finansijske rezultate u poslovanju i zadovoljile druge postavljene kriterijume.
PRIVREDNA KOMORA: Uručivanje sertifikata preduzećima
Portal AnalitikaIzvor

Riječ je o sertifikatu koji promoviše izvrsnost malih i srednjih preduzeća, povećava transparentnost funkcionisanja tržišta, omogućava bolju vidljivost kompanije sa dobrom poslovnom praksom, obezbjeđuje sigurnije poslovanje, dokazuje kredibilitet nosilaca, ali i olakšava put do novih poslova.

Predsjednik Privredne komore Crne Gore Velimir Mijušković je kazao da se ova asocijacija, uočavajući da uspješne biznise treba intenzivnije promovisati i u njih što je moguće više ulagati, u saradnji sa agencijom Coface iz Francuske, specijalizovanom za oblast osiguranja potraživanja, od sredine novembra prošle godine uključila u sistem sertifikacije kakav se realizuje u deset zemalja Evrope, a u kojem je do sada umrežen veliki broj malih i srednjih preduzeća. Komora se i ovim projektom opredijelila za sveobuhvatnu promociju malog i srednjeg biznisa, baš kao što akcijom Dobro iz Crne Gore promoviše kvalitetne proizvode.

 

“Danas u Crnoj Gori imamo 173 preduzeća nosilaca sertifikata, koji su iskazali ukupan godišnji prihod od oko 450 miliona eura, raspolažu kapitalom od blizu 300 miliona, ostvaruju više od 25 miliona eura profita i zapošljavaju blizu 5000 radnika. Dokazani dobar bonitet temelj je za veću kredibilnost kod poslovnih partnera i predstavlja uštedu vremena i novca kod zaključivanja i realizacije poslovnih aranžmana” kazao je Mijušković

 

On je rekao da je cilj projekta isticanje uspješnih privrednih subjekata, kao i njihovo povezivanje sa takvim preduzećima u Crnoj Gori i inostranstvu. Njime je predviđeno da se najmanje jednom godišnje sastaju nosioci SME Excellent znaka, čime preduzeća iz Crne Gore imaju mogućnost neposrednog povezivanja sa najboljim kompanijama u zemljama koje su u ovom projektu.

Predsjednik Komore je izrazio zadovoljstvo što su nosioci sertifikata u ovom projektu i aktivnostima Privredne komore prepoznali mogućnost za unapređivanje poslovne saradnje u zemlji i inostranstvu, kako su u nedavnom istraživanju i saopštili.

 

“Osim ovog razloga za uključivanje u projekat, saopštili ste da vam u poslednjih šest mjeseci najizraženije opterećenje u poslovanju predstavlja siva ekonomija, te da smatrate veoma važnim i korisnim učešće na poslovnim forumima koji vam omogućavaju i olakšavaju poslovno povezivanje, baš kao i pohađanje edukativnih aktivnosti koje Komora organizuje. U modernom poslovanju stalna je potreba za promjenama i prilagođavanju tržišnim zahtjevima. Privredna komora Crne Gore znajući da savremeni zahtjevi tržišta nameću drugačiji pristup vođenju i razvoju biznisa, osim stalnog angažovanja na unapređivanju poslovnog ambijenta, usmjerena je ka efektuiranju kvaliteta kojeg dobri privredni subjekti posjeduju. Organizovali smo ovu svečanost u čast vama koji svojim kvalitetom poslovanja u najširem smislu te riječi doprinosite da kao društvo ulažemo u budućnost naše zemlje “ kazao je Velimir Mijušković.

 

Potpredsjednik Vlade prof. dr Vujica Lazović izrazio je zadovoljstvo što prisustvuje dodjeli Excellent SME sertifikata koji stavlja akcenat na najbolje među nosiocima crnogorske ekonomije, a to su preduzetnici.

“Zdrava ekonomija, kompanije i društvo su ciljevi kojima teži Crna Gora kao zemlja koja se još bori sa problemima u ekonomskom i razvojnom smislu, a ovo što su vaše kompanije uradile je pravi primjer kako i kuda traba da idemo “ rekao je Lazović.

Naglasio je da se danas ne postavlja pitanje da li graditi preduzetničko društvo, nego kako obezbijediti najbolji institucionalni okvir i podsticaj za razvoj preduzetništva, navodeći to kao Vladinu obavezu.

“Imajući u vidu da mala i srednja preduzeća čine preko 90 odsto ukupnog broja kompanija u Crnoj Gori, jasno je da maksimalnu pažnju i podsticaje treba usmjeravati upravo prema njima. Stvaranje kulture za podsticanje preduzetništva i inovacija najbolji je put za ubrzani ekonomski razvoj “kazao je on.

Upravo s tim u vezi, nastavio je, Ministarstvo za informaciono društvo i telekomunikacije, u saradnji sa IRF, pokrenulo je kreditnu liniju namijenjenu za mala i srednja preduzeća, start-up kompanije, studente kojima bi dominantne bile usluge informacionog društva ili bi se temeljile na konceptu online poslovanja.

 

“U tom smislu ovaj online ili elektronski sertifikat koji dobijate predstavlja poseban doprinos ovim našim stremljenjima i naporima. Ulaskom u sferu elektronskog poslovanja i neograničenih internet mogućnosti, potreba za identifikacijom i razlikovanjem dobrih od loših preduzeća postaje sve jače izražena. Izdavanjem sertifikata kao što je Excellent SME Montenegro od strane Privredne komore Crne Gore, otvara se još jedna od mogućnosti za veću uspješnost i prepoznatljivost crnogorskih kompanija na globalnom tržištu. Izdatih preko 170 sertifikata za kratko vrijeme trajanja projekta dokazuje naglašenu želju i potrebu preduzetnika da se uključe u porodicu Excellent SME, međusobno lakše prepoznaju i to ne samo u Crnoj Gori nego u svih deset zemalja u kojima funkcioniše projekat “ istakao je Lazović.

Vlada, zaključio je on, u svakoj prilici promoviše pro preduzetničku državnu politiku.

se-1

“Preduzetništvo je više od samog biznisa i želje da se kreira proizvod ili usluga, već proces kroz koji, stvarajući profit za sebe, vi kao privrednici ulažete u budućnost našeg društva. Želim vam uspjeh u daljem poslovanju i mnogo inovacija”misli  potpredsjednika Vlade.

Portal Analitika