Društvo

Forum Bošnjaka : Obilježiće Dan sjećanja na žrtve ratova

Forum Bošnjaka Crne Gore, kao izvorni inspirator ustanovaljavanja Dana sjećanja na žrtve ratova vođenih na prostorima bivše SFRJ u periodu od 1991-2001, u ponedjeljak će organizovati njegovo obilježavanje.
Forum Bošnjaka : Obilježiće Dan sjećanja na žrtve ratova
Portal AnalitikaIzvor

Podsjeća se da se 11. jula navršava 21 godina od najvećeg zločina u Evropi, od Drugog svjetskog rata do danas, kada su pripadnici vojske bosanskih Srba, od 11. do 19. jula 1995. godine, U region Srebrenice(BiH) sistematski ubili više od osam hiljada Bošnjaka, starosti od 14 do 70 godina.

"Takođe, više od četvrt je vijeka i od stradanja više stotina hiljada ljudi svih nacionalnosti i sa svih prostora bivše SFRJ, među kojima i najmanje 272 građanina Crne Gore", kaže se u saopštenju.

Iz Foruma podsjećaju da je sedma godišnjica usvajanja Deklaracije Skupštine Crne Gore o prihvatanju Rezolucije Evropskog parlamenta o zločinu u Srebrenici i ustanovljavanju Dana sjećanja na srebreničke, kao i sve ostale žrtve sukoba vođenih u tom periodu na prostorima bivše SFRJ.

Kako se navodi, uprkos svemu, 11. jul, još nije uvršten u kalendar značajnih datuma u Crnoj Gori i njegovo je obilježavanje čin dobro volje i osjećaja.

Forum Bošnjaka Crne Gore Vas je pozvao, u očekivanju da nadležne državne institucije stvore formalno-pravne uslove za redovno oficijelno obilježavanje i ovog datuma, da se žrtve ne zaborave.

"Forum je pozvao sve dobronamjerne pojedince i institucije da, polaganjem makar po jedne ruže, zajednički odamo poštu i počast ovim žrtvama", kaže se u saopštenju.  

Portal Analitika