Svijet

Gdje je Vladimir Putin?!

Predsednik Rusije Vladimir Putin ne pojavljuje se u javnosti već nedjelju dana, a uz to je otkazao seriju sastanaka u narednom periodu.
Gdje je Vladimir Putin?!
Portal AnalitikaIzvor

Posljednji put kada je Putin viđen u javnosti bilo je na samitu u Finskoj, kada je upozorio da će Rusija preduzeti odgovarajuće mjere ukoliko Finci uđu u NATO.

Prema informacijama ruskog kanala “RBC” Vladimir Putin je otkazao sastanak o ruskom turizmu u Altaju, koji je trebalo održan 5. jula, i odložio ga za "neodređeni datum". Kada je "RBC" pozvao portparola Kremlja Dmitrija Peskova i upitao za razlog odlaganja, rečeno je da je predsjednik na poslovnom putu.

Takođe, Putin je preskočio ceremoniju u Jakutiji, gdje su juče otvorene VI Međunarodne sportske igre za djecu Azije, iako je nedjeljama ranije dogovorio i najavio dolazak.

Iz Kremlja je nedolazak obrazložen time da "predsjednik Putin ima specifičan raspored koji je konstantno podložan promjenama".

Putin je zatim otkazao sastanak u Novgorodu, zakazan za 7. jul, gdje je trebalo da obiđe veliki pogon kompanije Akron, ruskog rudarskog giganta.

Takođe, prema podacima "RBC" televizije, predsjednik Rusije otkazao je sve susrete do kraja mjeseca, i navodno se nalazi na nepoznatoj lokaciji.

Rješenje misterije

Ruski portal “Gazeta.ru” piše da je jedini razlog za Putinovo iznenadno izostajanje iz javnosti povezano sa trenutnim komplikovanim odnosom sa Turskom, kao i problemima u Abhaziji, jednom od gruzijskih regiona koji su 2008. godine proglasili nezavisnost uz podršku Rusije.

Predsjednik Abhazije Raul Kadžimba nedavno je izjavio da su "antivladine snage gurnule Abhaziju na ivicu haosa i degradacije", nakon što su demonstranti pokušali da ulete u zgradu vlade Abhazije.

- Predsjednik želi da se koncentriše, i neće da ga ništa ometa. Sva regionalna putovanja i posjete biće odložene za avgust ili septembar, bliže izborima - izvor blizak Kremlju izjavio je za "Gazetu".

Ovo nije prvi put da Putin nestane na neko vrijeme iz javnosti bez prethodnog obrazloženja. Slična situacija dogodila se u martu 2015. godine, kada se javnost - prije svega britanska i američka, danima bavila različitim pretpostavkama. Pričali su da je otet, svrgnut, da je navodno dobio dijete, dok su oni "najdomišljatiji" napisali kako se oporavlja od zatezanja lica. "Rojters" je pisao da je Putin bolestan, ali je Kremlj demantovao sve navode i saopštio da se predsjednik odmara.

blic.rs 

Portal Analitika