Društvo

Štrajk zaposlenih u ZIKS-u od 1. avgusta

Na osnovu potpisane odluke zaposlenih u Zavodu za izvršenje krivičnih sankcija donijeta je odluka o štrajku koji će se sprovoditi u svim organizacionim jedinicama obustavom rada, osim obavljanja poslova koji podrazumijevaju minimum procesa rada, počev od 01.08.2016.godine u sedam časova, saopšteno je Portalu Analitika iz Štrajkačkog odbora.
Štrajk zaposlenih u ZIKS-u od 1. avgusta
Portal AnalitikaIzvor

-Svi koji su u štrajku imaće vidne oznake, dok će štrajkački odbor biti prisutan na radu konstantno do 15 sati, a dio koji radi u smjenama za vrijeme smjena, boravak štrajkačkog odbora će biti u prostoriji Centra za obrazovanje kadrova. Štrajkački odbor će se radno angažovati samo u slučajevima vandrednih okolnosti (štrajk zatvorenika, elementarnih nepogoda i slično)- ističe se u saopštenju. 

Odlukom o stupanju u štrajk su ustanovljeni sledeći zahtjevi prema poslodavcu-da direktorica direktorata za izvršenje krivičnih sankcija u Ministarstvu pravde Slavica Rabrenović podnese ostavku, da se usvoje izmjene i dopune Zakona o zaradama zaposlenih u javnom sektoru i u skladu sa tim izmjenama donese Uredba o grupama poslova i koeficijentima za zarade zaposlenih u Zavodu za izvršenje krivičnih sankcija u saradnji sa našim predstavnicima iz štrajkačkog odbora.

-Takođe, da se pod hitno stavi u proceduru zakonsko rješenje za trajno rješavanje pitanja odlaska u penziju zaposlenih u Zavodu, da se zaključi Kolektivni ugovr kod poslodavca, da se potpiše sporazum o rješavanju stambene problematike za zaposlene u ZIKS-u (po ugledu na zaposlene u prosvjeti) i da se poboljšaju uslovi rada- navode iz štrajkačkog odbora. 

Što se tiče bezbjednosnih uslova, štrajkački odbor zahtjeva da se pojača saradnja sa tužilaštvom i policijom u procesuiranju zatvorenika zbog činjenja prekršanjih i krivičnih djela tokom izdržavanja kazni zatvora. 

-Tražimo i da se zaposli lice koje će sprovoditi podnošenje diciplinskih, prekršajnih i krivičnih prijava protiv zatvorenika i službenika koji kaljaju obraz Zavodu. Potrebno je raspisati i oglas za prijem najmanje 50 pripravnika u službu obezbjeđenja, uz poštovanje i striktno pridržavanje svih zakona i podzakonskih akata u sprovođenju kućnog reda i discipline- naglašava se u saopštenju.

Vezano za materijalne uslove, zaposleni u ZIKS-u traže renoviranje samostalnih osmatračkih mjesta, otvaranje bifea u KPD-omu i istražnom zatvoru, renoviranje jednog dijela kancelarija, donošenje akta o procijeni rizika i u skladu sa njim poboljšanje zaštite na radu, poštovanje radnih prava, dozvoliti svim zaposlenim da iskoriste godišnji odmor u tekućoj godini, donijeti uputstvo o evidenciji –vođenju i upisivanju i računanju radnih sati(redovan, noćni, praznični, prekovremeni rad, bolovanje, godišnji odmor, vođenje dnevnica na terenu i popunjavanje i realizacija putnog naloga, uručivanje svih vrsta rješenja  u skladu sa zakonom, organizovanje obuke i školovanja zaposlenih u Policijskoj akadermiji, kao i da se pod hitno donesu pravilnici o zvanjima zatvorskih policajaca i novi akt o sistematizaciji radnih mjesta na realnim osnovama u skladu sa pravilnikom o zvanjima i da se donese akt o minimumu procesa rada.

-Ova odluka je predata poslodavcu 07.07.2016., te u skladu sa zakonom očekujemo da nadležno ministarstvo u zakonskom roku oformi pregovarački tim. Kako su već preduzete određene aktivnosti u rješavanju zahtjeva zaposlenih u ZIKS-u očekujemo od nadležnih da nas konačno ozbiljno shvate te krenu u rješavanju svih ovih naših postavljenih zahtjeva , a ne samo dijela. Da smo ozbiljni u svome naumu pokazale su dosadašnje aktivnosti radnika ZIKS-a, te se nadamo zbog toga da neće biti nikakvih opstrukcija , jer su javnu volju pokazali svi odgovorni nivoi, međutim ukoliko ipak bude opstrukcija, zaposleni u ZIKS-u će umjeti da prepoznaju sa koje je to adrese. Štrajkački odbor koji broji 50 članova- zaključuje se u saopštenju. 

 

Portal Analitika