Društvo

Bijela: Završena obuka za tehničko ronjenje

U Regionalnom ronilačkom centru u Bijeloj juče je završena obuka i usavršavanje profesionalnih ronilaca za tehničko ronjenje i ronjenje sa ribriderima na dubinama do 120 metara.
Bijela: Završena obuka za tehničko ronjenje
Portal AnalitikaIzvor

Obuka i usavršavanje profesionalnih ronilaca i pomoćnog ronilačkog kadra za tehničko ronjenje i ronjenje sa ribriderima koja je počela u februaru 2015. godine završena je juče.

Obukom su rukovodili Fabio Ruberti iz Italije, predsjednik Internacionalne Asocijacije za Nitrox i Tehnička Ronjenja – IANTD (International Association of Nitrox and Technical Divers), Neven Lukas iz Hrvatske, bord direktor Svjetske ronilačke federacije CMAS i Vesko Mijajlović direktor Regionalnog ronilačkog centra iz Bijele.

Fabio Ruberti je ovim povodom istakao da su uspjesi RCUD-a na planu razvoja profesionalnog ronjenja i doprinosa u izvođenju bezbjednog ronjenja prepoznati od strane najvećih autoriteta u oblasti ronjenja širom svijeta. “Imao sam priliku da prisustvujem i dodjelama najvećih priznanja RCUD-u od strane vodećih svjetskih organizacija u oblasti ronjenja, i čast mi je što sam, već nekoliko godina, dio ove organizacije i što mogu da učestvujem u njenim aktivnostima koje doprinose razvoju ronjenja.”-zaključio je Ruberti.

Neven Lukas je kazao da je program obuke dizajniran na način da obuči ronioce za različite načine i uslove ronjenja i primjene podvodnih tehnika. 

“Za vrijeme ove obuke ronioci su imali oko 350 sati predavanja u učionici i oko 120 sati praktičnih instrukcija koje imaju za cilj da ih izlože različitoj opremi, zadacima, situacijama i okolini sa kojom se često susreću RCUD ronioci. Na ovaj način se razvija samopouzdanje i rukovanje najsavremenijom opremom pod vodom kao i timski prilaz rješavanju zadataka.” –zaključuje Lukas. 

“Kao jedna od najviših ronilačkih organizacija za profesionalna ronjenja na prostoru JI Evrope, RCUD brine da se sva ronjenja obavljaju efikasno i sa sigurnošću, jer je odgovoran za planiranje i rukovođenje najsloženijim a često i veoma opasnim ronilačkim akcijama koje izvode njegovi ronioci. RCUD ronioci imaju iskustva sa vodama širom svijeta, pod raznim uslovima. Bilo kojim danom, RCUD ronioci mogu biti pozvani da izvrše neki ronilački zadatak kao što je uklanjanje zaostalih eksplozivnih sredstava, ili da hitno intervenišu u spašavanju ljudskih života i materijalnih dobara na vodama. Zato je neophodno kontinuirano izvoditi obuku i usavršavanje ronilaca u dodatnim vještinama kako bi efikasno i uspješno mogli da koriste najsavremeniju opremu za tehnička ronjenja kao što su, između ostalog, i ribrideri na zartvoreni krug disanja. Programi obuke, koje izvodimo u RCUD-u, nude razno ronjenje i razne obuke pomoćnog osobla, što predstavlja garanciju za sigurno ronjenje i efikasno izvršavanje i najsloženijih ronilačkih zadataka.” - rekao je ovim povodom Vesko Mijajlović, instruktor obuke profesionalnih ronilaca.

Portal Analitika