Društvo

Formirana dva predmeta protiv tužioca Miroslava Turkovića

Osnovno državno tužilaštvo u Podgorici formiralo je dva predmeta protiv tužioca ovog tužilaštva Miroslava Turkovića zbog krivičnog djela falsifikovanje službene isprave i nezakonito prisluškivanje advokata tokom istrage u više budvanskih afera. Krivičnu prijavu protiv Turkovića 1. aprila podnio je advokoat Vladan Bojić.
Formirana dva predmeta protiv tužioca Miroslava Turkovića
Portal AnalitikaIzvor

Tužilac Miroslav Turković je vodio istragu i zastupao optužni akt protiv Bojića zbog odavanja tajnih podataka iz istrage u budvanskim aferama. Prilikom formiranja tog optužnog akta, kako je Bojić tvrdio u krivičnoj prijavu, Turković je počinio krivično djelo "falsifikovanje službene isprave" tako što je u optužni predlog protiv njega navodno unio neistine. Pošto je Osnovnom tužilaštvu dostavljena ova krivična prijava, oni su zatražili da se izuzmu iz postupanja u konkretnom slučaju pa je predmet predat u rad Osnovnom državnom tužilaštvu na Cetinju, navodi se u obavještenju koje je prošle sedmice Bojiću dostavljeno iz Višeg državnog tužilaštva, u koje su Dnevne novine imale uvid.

U prijavi protiv Turkovića, Bojić je istakao da je ovaj tužilac u optužni predlog umetnuo riječi koje aludiraju na glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića, a koje, kako tvrdi, nije izgovorio tokom razgovora sa vlastodavcem Jelenom Rađenović, suprugom Lazara Rađenovića.

"Tužilac je umetnuo u optužni predlog lažne riječi 'govoreći o Glavnom specijalnom tužiocu (GSP) ističe', pri čemu o GSP nije bilo ni govora u transkriptima pa to nije moglo ni ući u obrazloženje. Izmišljeni tekst "Govoreći o Glavnom specijalnom tužiocu ističe" je uzrokovao naslovnicu Vijesti da sam GST nazvao fašistom što je neosporna laž koja je podnosiocu prijave počinila tešku štetu u svim njenim pojavnim oblicima", navodi se u krivičnoj prijavi.

Dnevne novine, Pobjeda 

Portal Analitika