Abiznis

Đukanović: Bijelo Polje primjer razvoja na sjeveru, grade se tri fabrike

Premijer Crne Gore Milo Đukanović kazao je da Bijelo Polje treba da bude pokazni primjer dobrog razvoja za ukupni sjeverni region države, jer se ove godine u ovom gradu realizuju projekti izgradnje tri fabrike, te priprema biznis zona na prostoru Vunarskog kombinata, koja će, kako kaže, imati nacionalni karakter.
Đukanović:  Bijelo Polje primjer razvoja na sjeveru, grade se tri fabrike
Portal AnalitikaIzvor

“To je važno, jer će uz povlastice koje su izdašne i koje obezbjeđuje Opština Bijelo Polje svojom politikom, ta biznis zona koristiti i one olakšice koje obezbjeđuje Država Crna Gora i mislim da su time stvorene pretpostavke da se sada uđe u interaciju valorizacije makar dijela imovine nekadašnjeg Vunarskog kombinata, uz uključivanje uspješnih domaćih kompanija, za šta postoji interesovanje Investiciono razvojnog fonda i mislim da sada imamo zatvorenu šemu za uspješnu realizaciju tog posla. To će značiti i novi impuls zaposlenosti i ekonomskom razvoju Bijelog Polja.” kazao je premijer Đukanović boraveći danas u radnoj posjeti Bijelom Polju.

Po njegovom mišljenju Bijelo Polje je napravilo kvalitetan sanacioni plan za lokalne finansije, čemu je u velikoj mjeri doprinio i aranžman koji je lokalna uprava napravila sa Ministarstvom finansija i Poreskom upravom oko reprograma duga.

“Zahvaljujući tome došlo se do plana održive otplate  dugova iz prethodnog perioda i stvorene su pretpostavke da se može racionalno investirati u razvoj” kazao je premijer, ističući da će Vlada i ubuduće podržavati dobre projekte lokalne uprave, te da se intenzivno priprema ono što bi trebalo još uraditi.

- Prije svega mislim na sistem za prečišćavanje otpadnih voda, što je važna infrastrukturna pretpostavka za razvoj biznisa u ovoj opštini. Mislim da bismo uskoro mogli očekivati realizaciju ovog projekta, imajući u vidu i obezbijeđeni grant kao izvor finansiranja prve faze realizacije toga projekta. Veoma je važno da smo u Bijelom Polju došli do novih radnih mjesta. Želim da naglasim da smo u 2015. imali rast nezaposlenosti u Bijelom Polju u odnosu na 2014, ta tendencija se nastavlja i u prvoj polovini 2016, u odnosu na prvo polugođe prethodne godine, ali najvažnije je da imamo tri konkretna proizvodna projekta koji su u završnoj fazi i za očekivati je da bi do kraja ove godine ili početkom naredne u tim projektima moglo biti otvoreno nekoliko stotina novih radnih mjesta. U pitanju su projekti koje realizuju kompanije Franca, Pelengić trejd i Milk kraft”  rekao je Đukanović.

Sa premijerom u posjeti Bijelom Polju bili su predstavnici crnogorske vlasti i to je, misle iz opštine Bijelo Polje, bilo dobra prilika da se procijene postignuti nivo realizacije određenih projekata, da se precizira i intenzivira dinamika završetka određenih projekata.

“U prvom redu tu je nastavak poslova koji nas očekuju na finansijskoj konsolidaciji lokalnih uprava kojima pripada i Bijelo Polje, da preciziramo početak određenih infrastrukturnih projekata kojima je Vlada već više od decenije najznačajniji partner Bijelog Polja, da utvrdimo dinamiku realizacije razvojnih projekata koji su istorijski krucijalni za budućnost Bijelog Polja, pri tom prvenstveno mislim na otvaranje bjelopoljske strane Bjelasice i projekat Đalovića pećine. Segment koji posebno ističem ovom prilikom je nastavak zajedničke podrške sa državnog i lokalnog nivoa preduzetničkim idejama i onome što u krajnjem treba da dovede do rješavanja problema visoke stope nezaposlenosti u Bijelom Polju. Takođe, ove godine prvi put nakon Drugog svjetskog rata imamo situaciju da se grade tri velike fabrike u Bijelom Polju, a još neki privredni subjekti pregovaraju sa strateškim partnerima, ili na nivou direktnog partnerstva i ekstenzije sadašnjeg poslovanja ili privatnog partnerstva ili po pitanju grinfild investicija.”, kazao je predsjednik opštine Bijelo Polje Aleksandar Žurić.

Nakon sastanka sa lokalnim zvaničnicima, premijer Đukanović je obišao fabrike u izgradnji „Pelengić trade“ i „Mesopromet“, u Nedakusima.

mesopormet-1
Portal Analitika