Politika

Većina građana smatra da će Crna Gora postati članica NATO-a

Većina crnogorskih građana, 76,4 odsto, bez obzira na to da li lično podržavaju članstvo u Alijansi, smatra da će Crna Gora postati članica NATO-a, pokazalo je istraživanje agencije Damar.
Većina građana smatra da će Crna Gora postati članica NATO-a
Portal AnalitikaIzvor

Istraživanje je sprovedeno od 26.juna do 1.jula. 

Kako se navodi na sajtu Sigurna budućnost, posljednje ispitivanje javnog mnjenja dokazuje i stabilan trend podrške i da postoji jasna, značajna i nepobitna razlika u korist onih koji podržavaju članstvo Crne Gore u NATO. Istraživanje je pokazalo da 46,1 odsto građana Crne Gore podržava članstvo u NATO. 

''S druge strane, 38,9 odsto građana je negativno odgovorilo na pitanje „Da li Vi lično podržavate učlanjenje naše zemlje u NATO?”, dok se 15 odsto građana izjasnilo da ne zna", navodi se na sajtu.

Na pitanje „Kako bi ste glasali u slučaju održavanja referenduma, na kojem bi se odlučivalo o članstvu Crne Gore u NATO?“, 45,9 odsto građana se izjasnilo da bi glasali za članstvo, protiv članstva bi bilo 38,4 odsto, dok 15,7 odsto građana ne bi učestvovalo u glasanju.

Damarovo anketiranje pokazalo je i da, ukoliko bi se u obzir uzeli odgovori samo opredijeljnih građana, onih koji bi izašli na referendum, za članstvo bi glasalo 54,5 odsto, a protiv članstva bi bilo 45,5 odsto građana Crne Gore.

''Istraživanje javnog mnjenja je potvrdilo da se u periodu nakon decembarskog dobijanja pozivnice za članstvo Crne Gore u NATO, može govoriti o stabilnom trendu podrške članstvu naše zemlje u Alijansi”, kaže se na sajtu.

Navodi se da su sva istraživanja u tom periodu pokazuju da se podrška učlanjenju ustalila na nivou iznad 46 odsto, sa jasno izraženom i stabilnom razlikom u odnosu na one koji ne podržavaju evroatlanske integracije Crne Gore. Kako je saopšteno iz agencije Damar projektovani uzorak je na nivou od 1.100 ispitanika u deset crnogorskih opština. (mina)

Portal Analitika