Svijet

Ministar odbrane Poljske: Rusija nije normalna država, već okupator

Poljski ministar odbrane, Antoni Maćerevič, izjavio je da Rusiji ne smije da se pristupa kao prema normalnoj državi, sve dok je ona okupator.
Ministar odbrane Poljske: Rusija nije normalna država, već okupator
Portal AnalitikaIzvor

Osim toga, on je uoči samita NATO 8. i 9. jula u Varšavi istakao da prije razgovora sa Rusijom, NATO mora da se dogovori kako da se od nje brani, prenosi Beta.

"Poslije toga ćemo razgovarati kada i kako da se Rusija povuče sa okupiranih teritorija. Nije moguće tretirati Rusiju kao normalnu državu sve dok je okupator i krši međunarodni poredak. Poljska kao susjed okupirane Ukrajine ima obavezu da o tome govori", rekao je Maćerevič poljskom javnom TV servisu TVP.info.

On je ocijenio da odluke prethodnog samita u Velsu da se istočno krilo NATO pojača snagama za brze reakcije od oko 5.000 vojnika nijesu doprinijele većoj bezbjednosti Poljske, jer je njihova komanda u Španiji, a na vježbama se pokazalo da ne bi bile u stanju da reaguju na eventualnu agresiju sa istoka, pošto ne bi stigle na vrijeme ni do Varšave, a kamoli na istočne granice Poljske.

"Sada je najvažnije trajno prisustvo američkih vojnika u Poljskoj i savezničkih na istočnom krilu NATO. A takođe i posebna uloga Poljske u komandovanju snagama NATO na istočnom krilu", zaključio je Maćerevič.

Portal Analitika