Svijet

Islamska država preko aplikacije prodaje jazidske žene

Džihadisti Islamske države formirali su bazu podataka o jazidskim ženama koje drže u seksualnom ropstvu, kako bi ih spriječili da pobjegnu, a prodaju ih preko aplikacije na pametnim telefonima. Neke od žena koje su uspjele da pobjegnu, kao i jazidski aktivisti, rekli su agenciji Asošijeted pres da se u bazi nalaze fotografije oko 3.000 žena s imenima njihovih "vlasnika" i da džihadisti ubijaju krijumčare koji oslobađaju zarobljenice.
Islamska država preko aplikacije prodaje jazidske žene
Portal AnalitikaIzvor

Prema njihovim riječima, ekstremisti pomoću aplikacija na pametnim telefonima prodaju žene jedni drugima.

Jazidski aktivisti, čije su žene i djecu zarobili džihadisti, pokazali su Asošijeted presu jedan od postova na arapskom jeziku, u kojem se na prodaju nudi 12-godišnja djevojčica po cijeni od 12.500 dolara.

Jazidi su pripadnici stare kurdske sekte i žive na sjeveru Iraka i u Siriji. Njihovu religiju, koja ima elemente zoroastrizma, islama i hrišćanstva, sunitski ekstremisti Islamske države smatraju jeretičkom.

U Iraku je prije rata živjelo oko pola miliona Jazida, a njihov broj je danas nepoznat.

Islamisti su u avgustu 2014. godine oteli više hiljada jazidskih žena i djece, a krijumčari su od tada dnevno uspijevali da oslobode 130 zarobljenika.

Broj oslobođenih je, prema podacima kurdskih vlasti u Iraku, posljednjih nedjelja pao na svega 39 osoba dnevno.

Islamska država gubi teritorije koje su donedavno bile pod kontrolom njenog samoproklamovanog kalifata u Iraku, ali sve jače steže obruč oko žena i djevojaka koje drži kao seksualno roblje.

Nadija Murad, jedna od onih koje su uspjele da pobjegnu, pojavila se nedavno pred američkim Kongresom i Evropskim parlamentom i pozvala međunarodnu zajednicu da pomogne Jazidima.

"Islamska država ponosna je na ono što je učinila Jazidima. Ona ih koristi kao žive štitove, a zabranjeno im je da odu. Gdje je svijet u svemu tome", rekla je Murad poslanicima Evropskog parlamenta.

Kurdske lokalne vlasti u Iraku pomagale su siromašnim jazidskim porodicama koje su krijumčarima platile 15.000 dolara za oslobađanje njihovih rođaka, ali za to više nemaju sredstava zbog ekonomske krize nastale padom cijena nafte i ratom protiv islamista.

Izvor: rts.rs

Portal Analitika